- Vi är ett antal personer som slagit vår kloka huvuden ihop och sagt till varandra att nu måste det hända någonting positivt i Jokkmokk. Det hoppas vi kunna bidra med.
Och förnyelsen i Jokkmokk är tänkt att ske med ungt blod, berättar Roland Boman.
Under 30 år
- Målsättningen är att merparten av de som hamnar på vår listan ska vara under 30 år. Det måste helt enkelt in nya friska fläktar i kommunpolitiken.
Och det är bland annat kommunens hantering av ung arbetskraft som bidragit till att Roland Boman och hans gäng nu bildat det nya kommunala partiet.
- Ett exempel var när ett antal ungdomar blev uppsagda men sedan fick komma tillbaka men med lägre lön. Det känns inte värdigt.
Det faktum att Jokkmokk fortsätter att tappa invånare och inte minst unga har också bidragit till bildandet av "Framtid i Jokkmokks kommun", berättar Roland Boman.
- Ett parti som vårt med unga ledamöter i fullmäktige kan förhoppningsvis bidra med nya grepp som kan vända utvecklingen.
Roland Boman har tillhört socialdemokratin i cirka 20 år och var aktuell som nytt kommunalråd när Kent Ögren lämnade kommunen för att bli landstingsråd. Han har också suttit i kommunfullmäktige under två mandatperioder men valde i höstas att avsäga sig det uppdraget. Nu har han tagit ytterligare ett steg genom att lämna socialdemokraterna.
Åtta partier
- Men det handlar inte om någon kritik mot partiet utan mer om att jag vill pröva någonting nytt, säger Boman.
I dag finns åtta partier representerade i Jokkmokks fullmäktige, bland annat Samernas väl och Alternativet. Så här säger Roland Boman om möjligheten för hans nya parti att slå sig in i kommunfullmäktige och gör det ännu brokigare.
- Det här kan sluta precis hur som helst, men min förhoppning är att det inte bara ska bli "lite grann" utan att vi ska ha ordentlig uppbackning av väljarna i Jokkmokk.