Jokkmokk fortsätter att spara

Jokkmokks kommun krymper kostymen i den nya budgeten som nu klubbats igenom. Men skolan och socialtjänsten undgår besparingar.

Under måndagens fullmäktige antog Jokkmokks kommun en budget för de kommande tre åren. Kommunen står inför tuffa besparingar.

Under måndagens fullmäktige antog Jokkmokks kommun en budget för de kommande tre åren. Kommunen står inför tuffa besparingar.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2019-11-05 14:01

Måndagens fullmäktige hade nästan helt och hållet vikts till att tala om och besluta om budgeten för de kommande tre åren. Precis som väntat klubbades det gemensamma förslaget igenom. 

En budget som arbetats fram av politiska majoriteten bestående av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och oppositionens Framtid i Jokkmokk och Miljöpartiet.

– Det var en försiktig budgetdebatt. Jag tror lugnet som råder inom politiken är jätteviktigt för att tjänstemännen ska känna trygghet inför de tuffa år som kommer med kostnadsminskningar inom kommunen, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

I Jokkmokk är det ingen ovanlighet att opposition och majoritet kommer fram till en gemensam budget. Så har det har sett ut de senaste gångerna.

Roland Boman som är gruppledare i Framtid i Jokkmokk ger sin syn på saken.

– Jag tycker i tider då man måste spara och skära ner så är det ingen idé att som opposition bråka om någon enstaka miljon hit och dit. Vi har inga pengar över och jag tror folk tycker det är bra att vi inte håller på och strider om pengar som inte finns, säger han.

I budgeten står det klart att socialtjänsten och skolverksamheten kommer få behålla sina ramar från föregående period. Annars är det besparingar av olika storlekar rätt igenom den kommunal verksamheten.

Största kostnadsminskningarna står kommunstyrelsen inför,  verksamheten ska spara in 5,3 miljoner kronor jämfört med året innan. 

– Vi kommer behöva spara inom alla områden men vi har gjort en tydlig prioritering nu att socialtjänsten och skolan får behålla ramarna samtidigt vi kollar över övriga verksamheten. Det pågår också sedan en tid tillbaka ett arbete med att komma åt lokalkostnader och samla verksamheten, säger Robert Bernhardsson. 

Kommer ni klara av ekonomin själv eller anser du att ni behöver mer hjälp av staten?

– Kommunen har ju kostnadsutjämningsbidrag från staten och med de utmaningar som Jokkmokk har så anser vi att det behöver förändras. Vi ser fram emot ett positivt resultat i regeringens omarbetning av kostnadsutjämningsbidrag, vad det kommer innebära i pengar är för tidigt att sia om, säger han.

Oppositionens Roland Boman (FIJ) är mer skeptisk över vad det kommer betyda för Jokkmokk i framtiden.

– Det kan säkert bli lite bättre men det kommer inte vända allt. Det kanske gör att vi håller näsan över vattnet lite längre. Det behöver ske något drastiskt, säger Roland Boman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!