– Vi tittar över den här biten. Tanken är att nyttja distansteknik i stället, säger Pontus Åman, verksamhetschef vid hälsocentralen i Jokkmokk och ledare för projektet.

I dag har läkarna under kvällstid på vardagar och helger beredskap i hemmet. Jourtiden kan de ta ut som komptid, vilket innebär att bemanningen dagtid kan drabbas.

– I Jokkmokk har vi inga problem med bemanningen. Men däremot i Pajala. Jourtiden är även dyr.

Läkarna har en inställelsetid på 30 minuter.

– Ofta löser man frågor från ambulanspersonal och sköterskor med ett telefonsamtal. Men i vissa fall kan det krävas att läkaren måste komma in, säger Åman.

Den möjligheten försvinner för patienterna i Jokkmokk och Pajala om planerna blir verklighet. Hälsocentralerna kommer fortsatt vara öppna och bemannade men utan möjlighet att träffa läkare.

– Tanken är att nyttja jouren i Gälllivare via distansteknik. Den här lösningen finns redan i östra Norrbotten. I första hand handlar det om måndag till torsdag. I ett senare skede kan det även bli fredag, lördag och söndag, säger Åman, som räknar med att planerna kan tas i bruk vid årsskiftet då den nya akutmottagningen i Gällivare är färdigbyggd.

Roland Boman, gruppledare för Framtid i Jokkmokk, är kritisk.

– På sikt riskerar man att avlöva en väl fungerande vårdcentral. Utan jour blir det mindre intressant för läkarna att jobba här. Sedan blir det en oerhörd försämring för medborgarna. Måste man träffa läkare så blir det 20 mil i bil tur och retur om man bor i Jokkmokk, säger Boman.