Treåringarna Carla Lundbäck och Tuva-Li Nilsson ritar bilder i sanden. Tuva-Lis mamma Malin Johansson berättar att hon är uppvuxen i Sävast och att de besöker Sävastdagen tillsammans med mormor och morfar.
- Vi har ätit hamburgare, shoppat hantverk och nu ska vi köpa hembakt fikabröd.
Eva-Lena Kielatis, 14 år, Agnes-Maria Rimpi, nio år, och Sunn-Inga Rimpi, sex år, kommer från Jokkmokk och tävlar för Sarek IF. De tränar redskapsgymnastik, men kom till Sävastdagen för att delta i löptävlingen.
Förra helgen var de med i Same-SM. Eva-Lena och Agnes-Maria vann sina respektive klasser och Sunn-Inga blev trea.
- De tycker det är roligt med idrott, säger Anneli Kielatis, som tycker det är lyckat att Husmodersföreningen i Sävast och Sävast Ski Team slog ihop sina arrangemang.
- Det är bra med både idrott och marknad. Det finns mycket fina saker att köpa. Vi har även köpt bröd. Efter det här far vi och badar på Nord Poolen.
Hanna Eriksson, snart åtta år, tycker Inger Bäcklunds glassmycken är fina. Hon ska springa med i löptävlingen och har med sig maskoten Mysis. Även lillasyster Malin Eriksson, snart fem år, ska springa och hennes maskot heter Kattis.
Inger Bäcklund gick en kurs i glasfusing i höstas på ABF. Hon tyckte det var jätteroligt och deltagarna har fortsatt att träffas hos René Blom i Skogså.
- Man skär glas i små bitar och lägger ihop dem, så att det blir ett smycke. Sedan värmer man det i en ugn, förklarar Inger och berättar att eftersom hon har MS så kan hon inte arbeta med små pärlor.
- Skära i glas klarar jag av och det här är en teknik jag tycker om.
Hon var med på Sävastdagen även i fjol. Hon stickar mössor och vantar och har kvar Morjärvgarn från tidigare.
- Det är mjukare än Järbo garn, som är mycket vassare. Jag söker naturliga material.
Friskvårdsarrangemang
Lena Roberts och Carin Johansson började baka redan klockan åtta på morgonen.
- Det är roligt och doftar så gott. Idag är det lagom varmt och behagligt, säger Lena Roberts, som är med i båda de arrangerande föreningarna.
Hon berättar att representanter från alla föreningar i Sävast träffas regelbundet och pratar ihop sig. Det var på ett av dessa möten som idén att samarrangera kläcktes.
- Vi drar nytta av varandra och drar hit folk åt varandra, säger Krister Berglund, Sävast Ski Team.
Ett 100-tal deltagare sprang, gick eller lunkade runt motionsspåret. Även om skidåkningen är föreningens huvudidrott har de även sommaraktiviteter.
- Det här är ett friskvårdsarrangemang och alla deltagare får en lott, så alla har chans att vinna något, tillägger Kalle Pakkala, Sävast Ski Team.
John Öhrnell, Ica Sävast, bor i Sävast och är engagerad i byns utveckling.
Han har genom sina kontakter ordnat så att det blir Cirkus i Sävast på måndag.