Han har till slut ändå vunnit cupen för sin klubb Norrbottens MS. Men finalen, där krafterna slutgiltigt skulle mätas mot cuptvåan Ekelund, Jokkmokks MS, blev en maximalt snöplig historia sedan ett framdäck tappat luften - på startplattan.
- Det small när jag skulle upp på plattan. Däcket måste tagit stryk när min halvbror var ute och for i räcket innan, funderar Anton Pettersson. Han fortsätter:
- Man brukar hinna byta men däcket var ju helt i depån och när man väl står på startplattan kan man inte göra mycket.
Räckte till totalseger
Med punkterat däck var det omöjligt att konkurrera och Pettersson körde av direkt. Ekelund tog däremot strid men hade problem att hålla sig på banan och fick till slut lyftas av som näst sist placerade. Orsak: en brusten bärarm, ett problem som följt med under dagen.
Men Pettersons läge i cupen var sådant att det räckte att ställa upp i finalen för att säkra totalsegern.
- Och det känns fint. Första året körde jag ju inte så mycket och i fjol gick det bara sådär, mycket tekniska problem, summerar sistaårsjunioren som 2011 ställer upp på startlinjen tillsammans med herrarna.
- Det borde funka, jag har nog rätt tempo för det, spår han.
Kalixföraren Sandra Björn hade inför avslutningstävlingen åtta poäng upp till Jannika Jennerfors, Robertsfors, i cupen men efter en final med Jennerfors som segrare före Björn kvarstod andraplatsen totalt.
I herrklassen satt Jonas Isaksson, Piteå, med liknande förutsättningar: nio poäng upp till ledande Tomas Pernbrink, Umeå - men Piteåföraren "valde" ett uselt tillfälle att missa final.
"Shit happens"
- Har ju kört A-final i alla deltävlingar. Men jag blev med bilen efter tävlingen i Piteå senast och den nya höll ett varv i första kvalet idag.
- Fast det vann jag ändå. Andra blev jag avskickad för att bilen gick så dåligt och i tredje körde jag av, av samma skäl. Sedan startade inte bilen i depån, säger han och summerar:
- Shit happens. Men jag och syrran (Jenny Isaksson, också hon med tekniska problem - bilen stannade i sista kvalets sista kurva och Jenny missade final med en ynka poäng) fick i alla fall varsin biljett till NGK Masters.
Just det. Piteåsyskonen åker tillsammans med klubbkompisarna Fredrik Höglund och Joachim Bergqvist till prestigetävlingen i Karlstad den 16:e oktober.
- En jippotävling med en massa kändisar. Vi ska bygga ny bil och fixa en ordentlig motor till den tävlingen - bara att hoppas att grejerna håller där nere i alla fall, avslutar Jonas Isaksson som alltså ändå fick en vinst med sig till slut.