Hundkapplöpning är Zanna Anderssons och Andreas Söderbergs stora passion och det var hundkapplöpningen som ledde dem till passionen för varandra.

- Vi träffades på hundträning i Jokkmokk, säger Zanna Andersson leende.

"Lugna och följsamma"
I dag lever de ihop och familjen består i snart treårige Grimm Granström och greyhoundhundarna Easy, Lovely och Lufsen. Men för dagen liksom ofta på tävlingar har de även med sig Andreas brors hundar Lady och Cindy.

Artikelbild

| Familjemys i gräset. Lady, Andreas Söderberg, Cindy, Lovely och Lufsen. Minstingarna Easy och Grimm har försvunnit ur bild för ögonblicket.

- Att vara ute och gå med fem hundar i koppel skulle vara en omöjlighet om de inte var så lugna och följsamma som de här, säger Zandra Andersson, vandrande med hela hundgänget över en stor gräsplan vid Vassara älv.

Till helgen väntar tävlingar hos parets hemmaklubb Norrbottens hundkapp i Älvsbyn, till vilken de har 23 mil enkel väg.

Tävlingsdebut
- Vi åker ner minst en gång i månaden, plus när det är tävlingar där två gånger per år. Det är synd att det inte finns någon bana här i Gällivare. Då skulle man kunna träna hundarna på ett helt annat sätt och även locka fler att börja med det här, säger Zanna Andersson.

Det hinner bli många mil i bil för paret, inte minst under tävlingssäsong.

Artikelbild

| Easy och Lufsen är stolta över sina förstapriserövringar i sina respektive klasser i SM i Borås.

- I sommar körde vi över 400 mil på semestern. Då tävlade vi bland annat i SM i Borås, säger Andreas Söderberg.

- Det är extra kul med SM. Dels för tävlingarna i sig men också för att det är vår årsdag. Vi blev ett par på SM i Landskrona för två år sedan, säger Zanna Andersson.

Artikelbild

| Greyhound och hundkapplöpning är familjens gemensamma stora intresse. Från vänster: Grimm Granström, Andreas Söderberg, Lady, Cindy, Lovely, Zanna Andersson, Lufsen och Easy.

Minstingen Easy, 1,5 år, hade tävlingsdebut i Borås i år.

- Hon kom sist i första loppet och vann det andra. Då grät jag, så glad blev jag, säger Zanna Andersson.

Artikelbild

| Greyhounden trivs gott i famnen på husse eller matte. Här är det Lufsen som myser i gräset med Zanna Andreasson. I bakgrunden yngsten Easy och till vänster tiken Lady.

Vad är tjusningen med hundkapplöpning?
- Adrenalinet som rusar och tävlingsnerverna. Jag är mer nervös än hundarna innan start. Det är riktigt bra stämning mellan folket på banorna och förstås riktigt kul när det går bra för ens hundar. Då vet man att man tränat dem rätt, säger Andreas Söderberg.

- Jag blir så nervös att jag inte kan prata. Försöker Andreas prata med mig så snäser jag bara, så fokuserad är jag. Det är också kul att vara bland folk som alla samlas över ett gemensamt intresse. Alla är snälla, öppna och trevliga mot varandra, säger Zanna Andersson.

Artikelbild

| Lovely är Zanna Andreassons alldeles egna hund. I bakgrunden Cindy.

Provspringa banan
Paret välkomnar fler medlemmar till klubben i Älvsbyn, vilken även erbjuder raser av alla de slag att provspringa på klubbens egna bana.

- Det brukar vara uppskattat och kul. Vilken ras som helst med lite jaktinstinkt kan prova. Vi har haft schäfrar, taxar och alla möjliga raser på banan, säger Andreas Söderberg.