Malin Norrby är en av aktivisterna som har vikit av från grusvägen och gått in på en blöt och igenväxt skogväg för att till slut komma fram till sjön och till lägret som börjat växa fram där. Hon är också en av de personer som den senaste veckan har försökt hindra maskinerna från bolaget Jokkmokk iron mines från att gräva i skogen lite längre bort. Nu ser hon fram emot flera saker på workshopen.
– Att få lära mig mer och träffa folk som är engagerade. Det här med dammsäkerheten ska bli extra spännande just här. För det finns ju risk att en damm går sönder här, säger hon.
Risker med dammar
Workshopen och aktiviteterna vid Kallak ordnas av både forskare och ideella gruvmotståndare. En stor del i det hela är dammsäkerhetsexperten May-Britt Öhman som jobbar vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet. Tillsammans med forskarkollegan och vattenresursexperten Eva-Lotta Thunqvist från KTH inledde hon workshopens programpunkter vid Parki kraftstation med att berätta om risker med att ha gruvor nära vattenkraftdammar.
Och May-Britt Öhman tror inte att det kommer att bli någon gruva i området.
– Det kommer aldrig att passera en miljöprövning på grund av den vattenkraft som finns här, säger hon.
Forskarna följer nu också på plats vad som händer kring gruvmotståndet i Jokkmokk.
Större tyngd
Randijaurbon Leif Öhman ser fram emot att få se de slutsatser forskarna kommer att dra i sin forskning.
– Det blir en betydligt större tyngd än om det bara är en naturmupp som står och tycker något, säger han.
Leif Öhman är medlem i föreningen Urbergsgruppen i Jokkmokk som också är med och ordnar aktiviteterna under de kommande dagarna.
Från föreningen Urbergsgruppen kommer också Uppsalabon Carmen Blanco med rötter i Peru. Hon har kommit för att visa att motståndet mot gruvor finns över hela världen. I Peru har till exempel gruvor varit orsak till förgiftat vatten och sociala konflikter.
– Vi tycker inte att samer ska drabbas av samma öde som vårt folk har. Och inte heller de som inte är samer, säger hon.
Flera aktiviteter
Förutom diskussioner om dammsäkerhet och aktivism ordnas också pilbågstillverkning och visning av samiska medicinalväxter under workshopen.
Aktiviteterna kommer att pågå till och med torsdag.
Vad Malin Norrby och de andra aktivisterna kommer att göra efter att workshopen är slut ger hon bara kortfattade svar på.
– Det får vi se, säger hon.
Men hon verkar inte beredd åka ifrån Jokkmokk riktigt än när hon får frågan om hur länge de tänker stanna.
– Så länge det behövs.