"Bromsmedicin har begränsad effekt"

Läkarna vid Jokkmokks vårdcentral anser att bromsmedicinerna mot demens har en mycket begränsad och övergående effekt på en liten del av patienterna. "Något genombrott i behandlingen utgör de inte. Fortfarande är omvårdnaden genom anhöriga, hemtjänst och personal på särskilt boende avgörande i behandlingen av dessa patienter."

Läkarna vid Jokkmokks vårdcentral anser att de så kallade bromsmedicinerna mot demens har en mycket begränsad och övergående effekt på en liten del av patienterna.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Läkarna vid Jokkmokks vårdcentral anser att de så kallade bromsmedicinerna mot demens har en mycket begränsad och övergående effekt på en liten del av patienterna.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Marie Ridderström

JOKKMOKK2010-11-30 06:00
Läkarna vid Jokkmokks vårdcentral, Markus Beland, Patrik Otaa, Bo Nielsen och Peter Olsson, tycker att det är utmärkt att NSD uppmärksammar den allvarliga sjukdomen demens, men deras undran är om vinklingen med läkemedelsindustrins intressen och kampanjer är tillräckligt belyst.
I ett öppet brev till redaktionen skriver de att begreppet bromsmedicin är missvisande.
"Detta framhålls i socialstyrelsens förslag till riktlinjer. Läkemedlen bromsar nämligen ingen sjukdomsprocess. De har en mycket begränsad övergående effekt på en liten del av patienterna. Något genombrott i behandlingen utgör de inte. Fortfarande är omvårdnaden genom anhöriga, hemtjänst och personal på särskilt boende avgörande i behandlingen av dessa patienter. Publiceringen i NSD ( 11/11 och 13/11) sammanfaller, som av en händelse, i tiden med en kampanj från Lif, läkemedelsindustriföreningen, där man påvisar geografiska skillnader i användning av olika dyra preparat, bland demensmediciner"
Bemöter kritiken
Läkarna vill bemöta socialnämndens ordförande i Jokkmokk, som kritiserat läkarkåren i Jokkmokk för bristande kunskaper om demenssjukdomar, mot bakgrund av att Jokkmokk är den kommun i länet som har lägst användning av bromsmediciner.
De anser att Kurt-Lennart Mickelsson har orealistiska förväntningar på medicinernas effekter. "Från vårdcentralen hade vi möte med socialchefen och kommunens sjuksköterskor redan när demensriktlinjerna publicerades. Tyvärr sammanföll det med att särskilda avdelningar för dementa avskaffades i Jokkmokks kommun. Detta är annars något som betonas i riktlinjerna. Vi tycker att man ska ställa vissa krav för att läkemedel ska användas. De ska ha god och säkerställd effekt, helst få och inga allvarliga biverkningar och ett rimligt pris".
Välkomnar en granskning
Läkarna säger att de har ett gott samarbete med specialutbildade arbetsterapeuter vid demensutredningar och det finns en skriftlig rutin för utredning och dokumentation. "Vi är verksamma i demensteam där vi samverkar med kommunens personal och anhöriga, i länets läkemedelkommitté som arbetar för rationell förskrivning av läkemedel och i utbildningen av studenter och unga läkare.
I tidigare uppföljningar har vi haft lägst antal äldre (över 80 år) med flera psykofarmaka i hela landet. Vi har även en låg förskrivning av antibiotika. När det gäller insulinbehandling vid diabetes ligger vi däremot högt. Varför protesterar inte socialnämndens ordförande mot dessa avvikelser? En granskning av vår verksamhet har vi ingenting emot."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om