– De ska pröva det inom befintlig skyddslagstiftning, säger näringsminister Mikael Damberg.
När det gäller världsarvsfrågor har det gjorts en juridisk prövning som slagit fast att det inte krävs några lagändringar, enligt Damberg.
Därmed är länsstyrelsen skyldig att yttra sig, oavsett om Naturvårdsverket eller Riksantikvarieämbetet väljer att yttra sig ytterligare. Det är innebörden av den skrivelse som regeringen skickat till länsstyrelsen för att tvinga fram ett avslut på långbänken om Beowulf minings ansökan om bearbetningskoncession i Kallak, som Norrbottens Media berättade om tidigare i veckan.
Läs mer: Landshövdingen: "Inte solklart"
– Vi skriver även att de kan samråda med berörda myndigheter, exempelvis Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet.
Vad tycker regeringen om att länsstyrelsen inte tagit ställning?
– Jag tycker det är bra att länsstyrelsen varit tydlig med var man känner osäkerhet. I det här fallet har man haft uppfattningen att andra myndigheter bör yttra sig om gruvbrytningens påverkan på världsarvet.
Ärendet har gått i stå eftersom myndigheter haft olika åsikter. Vad säger du om det?
– Det är aldrig bra när saker drar ut på tiden. Samtidigt är det inte ovanligt att olika aktörer har olika uppfattningar.
Men är det vettigt att olika myndigheter tvistar?
– Jag kan inte säga att myndigheter inte får ta sitt uppdrag på allvar. Det vore ministerstyre. Vi har ett system som bygger på att de ska yttra sig och det är fullt rimligt att man vill ha mycket information innan man tar ett svårt beslut. I det här fallet har regeringen nu valt att klargöra att länsstyrelsen har att yttra sig.
Läs mer: Myndigheter bråkar om Kallak