Dubbel nytta med skogsbrand

Här brinner skogen i Strömnäs utanför Jokkmokk.

Utbildning och naturvårdsnytta på samma gång.

Utbildning och naturvårdsnytta på samma gång.

Foto: Einstok

Jokkmokk2018-06-06 07:00

Men ta det lugnt, det är bara en utbildning i naturvårdsbränning. Jokkmokks allmänning arrangerade i träffen, vars syfte var att utbilda och stärka det lokala samarbetet i händelse av skogsbrand.

Samtidigt som kunskaperna att bekämpa en skogsbrand vässades gjordes även nytta för naturen. Naturvårdsbränningar gynnar biologisk mångfald och hotade arter, som är beroende av bränd ved.

– Naturvårdsbränning gynnar mångfalden i skogen och kunskapen man får genom att göra naturvårdsbränning innebär en högre kompetens och gynnar framtida släckningsarbete, säger Annie Johansson, kursledare vid Kyllesjö Skog.

Kursdeltagarna kom från Räddningstjänsten i Boden och Jokkmokk, Statens Fastighetsverk, Fortifikationsverket, SCA, Jokkmokks allmänning och skogsentreprenörer i området.

– Så här efter kursen känner jag att jag har många i närområdet att ringa i händelse av brand, som jag nu vet har erfarenhet. Det känns extra roligt att både räddningstjänsten i Jokkmokk och Boden ville medverka säger Christian Rimpi, skogsförvaltare vid Jokkmokk allmänning.

Naturvårdsbränning

En naturvårdsbränning är en planerad skogsbrand i ett begränsat område.

På 1800-talet brann en procent av skogen i Sverige, i dag är den siffran 0,016 procent.

Utan skogsbränder riskerar cirka 1000 arter att försvinna.

Den positiva effekten av en naturvårdsbrand räcker i 40–100 år.

Källa: Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om