En internationell dag

Kultursekreterare Anna-Karin Aira vill att den internationella dagen blir ett återkommande inslag. Fotograf: Marie Ridderström

Kultursekreterare Anna-Karin Aira vill att den internationella dagen blir ett återkommande inslag. Fotograf: Marie Ridderström

Foto: Fotograf saknas!

Jokkmokk2007-12-11 00:00
Anna-Karin Aira, kultursekreterare i Jokkmokk, var nöjd med helgens arrangemang där temat var mänskliga rättigheter.

- Den internationella dagen ska bli ett återkommande inslag i Jokkmokk, säger hon.

Den internationella dagen i Jokkmokk började med en salsa-kurs. Tyvärr kom det endast fem personer till kursen och arrangörerna blev lite oroliga. Skulle dagen bli en flopp? De hade inte behövt oroa sig. Snart strömmade publiken till och lyssnade på intressanta föredrag, handlade grönt te i världsbutiken och deltog i kvällens thaibuffe.

<_Mellanrubrik>Butik i en skrubb

-Det är svårt att få Jokkmokksborna att dansa salsa men vi är nöjda. Vi har haft folk här hela dagen. Vi ville dra vårt strå till stacken för de mänskliga rättigheterna. Vi har ett 30-tal flyktingar i Jokkmokk och den internationella dagen ska bli ett återkommande inslag i Jokkmokk, säger Anna-Karin Aira.

Anna-Maria Nilsson saluförde rättvisemärkta varor i den minsta och nordligaste världsbutiken i Sverige. Butiken är inrymd i en skrubb i församlingshemmet. &quot;Rättvis handel&quot; bidrar till att människor i de fattiga delarna av världen kan få skälig ersättning för sina varor. Kriterierna för rättvis handel är bland annat; inget skadligt barnarbete och respekt för miljön.

-Jag har varit i Tanzania och sett fattigdomen. När man mött en kaffebonde så vill man att hans barn ska få gå i skola och att de inte ska bli sjuka av skadliga bekämpningsmedel, säger Anna-Maria Nilsson.

I församlingshemmets kök bakades vårrullar till kvällens fest med thaibuffe.

Bildkonstnär Eva-Stina Sandling berättade engagerat om projektet MR-obelisker.

Hon arbetar med ett konstprojekt där pelare med texter om mänskliga rättighgeter ska utplaceras på olika platser i Jokkmokks kommun.

Föreläsningarna avlöste varandra. Det handlade om kampen för mänskliga rättigheter i Colombia och det handlade om läget i sameland.

Eva-Lena Walkeapää talade om samernas historia och den samiska kulturen. Hon tog upp vanliga fördomar mot samer.

-Renarna är inte dumma, de tycker lika lite som vi om djupsnö, därför går de på vägarna. Det finns fördomar om att renskötare medvetet föser upp renar på vägar och järnvägsspår för att få ersättning. Det är inte sant. Samerna är mån om sina husdjur. Ersättningen för en död ren motsvarar inte värdet på en levande ren, säger hon.

<_Mellanrubrik>Sång och musik

Prästen Anders Stenman talade om läget i Kosovo där han under åtta månader arbetat som bataljonspastor i svenska utlandsstyrkan.

Programmet bjöd på aktiviteter från 10-22. Kvällen avslutades med sång, musik och thaibuffe.

Arrangörer var KUPP, Kultur och upplevelseprojektet i Jokkmokks kommun i samarbete med bland andra Jokkmokks församling Flyktingmottagningen och Östra skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om