Detta enligt både branschen och utbildningsansvariga för den nystartade utbildning som ges på distans och i samarbete mellan Umeå och Luleå universitet, Lapplands kommunalförbund, samt LKAB, Boliden och Vattenfall.
Eftertraktade
- Ni kommer att ha en väldigt ljus framtid när ni tar examen år 2010. Underhållsingenjörer är eftertraktade och kommer så förbli, inte bara i vår region utan i hela landet, sa Monika Lundkvist, utvecklingsledare vid Lapplandskommunalförbund, när hon välkomnade de 23 till utbildningens första dag, som tog plats i Kunskapens hus i Jokkmokk.Fredrik Stening fanns på plats från Umeå universitet. Han välkomnade de blivande ingenjörerna och upplyste dem om att de kommer att skrivas in under Umeå universitet och bli en del av sammanlagt 29 000 studerande där.
- Det här är en bra investering ni gör. En universitetsexamen slår högt i sig och här kombinerar ni den med en eftertraktad yrkeskompetens, sa han.
Bra mix
Utbildningen tycks lika populär bland kvinnor som män, för dess första dag hade hälften-hälften slutit upp så när på som en persons övervikt åt det manliga hållet.På stolsraden längst bak med överblick över hela lokalen hade tre kirunatjejer tagit plats.
- Jag slutade jobbet i fredags, nu börjar något nytt. Möjligheten att få jobb var den huvudsakliga anledningen till att jag sökte hit och nu ska det bli väldigt spännande att se vad det blir. Just nu är det mycket information att ta in, sa Ulrika Strålind Karlström, som har en bakgrund som IT- och medicintekniker inom landstinget.
- Jag har sommarjobbat åt LKAB i Kiruna och passade då på att ta reda på mer om vad folk sysslar med där. Jag upptäckte att det verkade intressant med industrin. Jobbet som underhållsingenjör verkar både roligt och omväxlande och man har mycket kontakt med olika firmor, sa Mia Mäte.
Madeleine Chahrour har även hon sommarjobbat inom LKAB.
- Jag ville plugga och gärna på distans. Så hörde jag talas om den här utbildningen och tyckte det lät intressant. Att man har goda chanser till jobb efteråt är mycket positivt.
Samarbetsprojekt
Utbildningen har byggts upp som ett samarbetsprojekt mellan bransch och utbildningsorgan och kommer att kommer fortsätta så under utbildningens gång.- Från och med nu vävs även elevernas deltagande in och de kommer att ha ett nära samarbete med branschen. De kommer var och en att knytas till olika mentorföretag, säger Monika Lundkvist.