Innan samebyordförande Bengt-Åke Kuoljok, Sirges, gick upp på den Stora scenen vid Talvatis strand vid lunchtid på fredagen sade han att "vi hoppas på sol". När han några minuter senare öppnade historiens första Sápmi awards skingrades molntäcket.
- Det är en ära att öppna historiens första Sápmi awards, speciellt för mig att stå här vid Sirges betesmarker och den gamla flyttleden över Talvatis, sade han.
Kockarna var först ut att tävla. De fick varsin matkorg med råvaror från Sápmi, vilda växter såsom maskrosor, brännässlor och styvmorsvioler plockade i Jokkmokk samt renytterlår och röding.
Uppdraget var att komponera en trerättersmeny under tidtagning. En jury bedömde deras teknik, stresstålighet, hygien, upplägg på tallrik, den muntliga presentationen, och "samiskheten".
- Jag har själv hittat på det ordet, det kan stå för ett samiskt helhetstänk. En enkelhet, säger Susanne Jansson, jurymedlem och tv-kock från Umeå, känd från SVT:s Gokväll.
- Men sedan är ju smaken ändå det viktigaste, det som står högre än allt det andra, säger hon.
"Blev lite tjorv"
Kocken Elaine Asp strör salt och socker över rödingsfilén, som hon sedan steker på en muurikka.
- En snabbgravning ska det bli, säger hon.
Tävlingen störs av ett strömavbrott och halva delen av kåtorna blir utan el. Problemet avvärjs snabbt.
- Det blev lite tjorv, jag hann inte med allt jag annars skulle hunnit, säger Elaine Asp.
"Håller högsta klass"
I sista sekund bär kockarna fram sina tallrikar till juryn som hungrigt ger sig i kast med tallrikarna.
- Maten håller högsta klass, det måste jag säga. Men så är det också de bästa kockarna i Sápmi som är här och tävlar. Det är toppengrejer alltihop, säger Nils-Erik Poidrakk Gällivare ren, ett företag som förädlar renkött.
"Det här är stort"
Inte blev det mindre spännande i renskötartävlingen. De tre unga renskötarna Jonas Stenberg från Arvidsjaur, Neila Fjällström från Willhelmina/Kittelfjäll och Ole Johan Eira från Fossbakken i Norge, gjorde sitt yttersta i tävlingsmomenten renmärke, göra en kalkyl på renfoder, renskinn och skytte.
- Det svåra är att göra det inför folk, då blir det automatiskt stor press, det här är ju inget man gör till vardags. Men jag är tacksam över att ha blivit framröstad. Det här är stort i samiska sammanhang, säger Jonas Stenberg.
- Det är kul och spännande. Men jag är inte den eminentaste tävlingsmänniskan, säger Ole Johan Eira.
På Sámi duodji visades konst- och designfinalisternas verk. De tre finalisterna fick även hålla en presentation av sig själva på Stora scenen.
- Det är jättekul. Det blir en värdig vinnare vem som än vinner det här. Vi är så olika i våra uttryck, säger Jon Tomas Utsi, som har slöjdat i över 30 år.
Vad har du för förväntningar annars på Sápmi awards?
- Jag har inte hunnit tänka på något annat än att det är nu det avgörs, säger han.
Musikerna är den kategori som hade det lugnast. De tävlar inte "live", utan har skickat in material.
I dag, lördag, presenteras vinnarna i varje kategori. Finalisterna kommer anlända till festplatsen i roddbåtar över Talvatis.