De 40 barnen i Jokkmokks sameskola har denna vecka arbetat konstnärligt tillsammans med konstnärselever från Lapplands universitet i Rovaniemi. Konstprofessor Timo Jokela har byggt renar och kåtor av björkris, tillsammans med barnen. Det ska bli installationer och naturskulpturer med vernissage på fredag.
Hur kan det komma sig att en konstprofessor använder sin tid på en skolgård i ett litet samhälle som Jokkmokk?
-Det är ett viktigt arbete, medan vi arbetar med studenterna arbetar vi med kulturidentifikation. Det är poängen. Skolåren är viktiga ur identitessynpunkt.
Ingen enkel lek med kottar
Normalt spelar barnen fotboll och leker andra lekar på skolgården. För de samiska barnen är det viktigt att stärka deras identitet, säger Timo Jokela.Det som ser ut som en enkel lek med kottar, ris och löv, handlar egentligen om ett ursprungsfolks möjlighet att överleva och hävda sig i det demokratiska systemet, som etnisk grupp.
Arto Ahonen är projektledare. Han berättar att Arctic Children är ett utvecklings- och forskningsprojekt för psykosocialt välbefinnande hos barn och ungdomar i den arktiska regionen. Ett internationellt projekt där Sverige, Norge, Finland och Ryssland ingår.
gruppgemenskap
-Vi arbetar nu på individnivå, en typ av terapi där gruppgemenskapen betonas. Ensam är man inte stark. Det är viktigt för en etnisk minoritet att förstå sina rättigheter. Här har samhället ett ansvar, säger han.I Sverige har projektet främst haft fokus på frågor som rör hälsa, stress- och mobbning inom skolan, berättar lärare Katarina Parfa-Koskinen.
-Kulturveckan i höst är en annan del av projektet. Ett konsnärligt arbete, där vi är glada att få hjälp av Lapplands universitet. De är otroligt kul att se elevernas engagemang. Barnen blommar upp och den typ av elever som inte tycker om att sitta stilla på lektioner träder fram på ett nytt sätt med stor skapartalang, säger hon.
Sameskolan i Jokkmokk är tacksamma för den hjälp de från Lapplands universitet. De ser det som en fortbildning för både elever och lärare.
Snöskulpturer
Till vintern återkommer proffsen från universitetet i Rovaniemi för att leda arbetet med snöskulpturer.Lisa Maria Rass trivs med konstnärligt arbete i kombination med utevistelse. Hon skapar en kåta av ris tillsammans med sina vänner på sameskolan.
-Det är roligt och det är skönt att vara ute. Jag har egna renar och ett eget renmärke. Jag brukar vara ute med min familj i fjällen vid Staloluokta, säger hon.