EU sätter stopp för korparnas skrovmål
Nej till att sprida de 291 renar som drunknade i Kutjaure på fjället.Det säger EU-lagstiftningen enligt Jordbruksverket.Alternativen att gräva ned kropparna eller bränna dem, tilltalar inte renskötaren Jakob Nygård.- Nej, känslomässigt hade det varit bäst att låta naturen ta tillbaka dem, säger han.
Nej, säger Jordbruksverket med hänvisning till gällande EU-lagstiftning.
Inte i EU:s beräkningar
- Vi har inte på Jordbruksverket något lagstöd för att sprida kropparna. Det är förbjudet enligt EU-lagstiftningen, som inte har tagit i beräkning att sådana här mer naturkatastrofer ska inträffa. Den är mer inriktad på massdöd till följd av smittsam djursjukdom, säger Catarina Molander, chef för enheten för foder och djurprodukter, till radio Norrbotten.
Alternativen som samebyn nu har att ta ställning till är borttransport av renkropparna för destruktion eller förbränning, eller att de grävs ned. Jordbruksverket har även möjlighet att ge tillstånd till förbränning på plats.
Jakob Nygård, vice ordförande i Sirges sameby, ser bortfraktning av renarna med hjälp av helikopter som det näst bästa alternativet.
Stora kostnader
- Spridningsalternativet var det man hade hoppats på. Att frakta bort dem till Ritsem är förenat med stora kostnader men kunde man få ekonomisk hjälp på nåt sätt så, säger han till NSD.
Förbränning eller nedgrävning ser han inte som några alternativ.
- Hur ska en grävmaskin kunna ta sig till platsen? Och när det gäller förbränning är min fundering - jag har ingen aning om hur en sådan går till men hur ska man få det så varmt att kropparna brinner upp?
Ingen rolig syn
Jakob Nygård kommer sedan in på den känslomässiga biten, som väger tungt i sammanhanget.
- Att bränna renarna på plats är ingen rolig syn för renägaren. Det är nog hemskt som det är och det var nog fruktansvärt att stå och se renarna drunkna. Nej, det mest naturliga vore att naturen fick ta dem tillbaka, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!