Frustration och kritik

FN har vid upprepade tillfällen under senare år kritiserat Sverige för det sätt samerna behandlas på och ännu har vårt land inte anslutit sig till ILO-konventionen om urbefolkningars rättigheter.- Jag tar till mig kritiken, men vi måste skynda lång-samt, säger sameminister Ann-Christin Nyqvist.

Jokkmokk2006-02-02 00:00
För att belysa problematiken kring samernas situation i Sverige höll Röda korset ett seminarium i ämnet i Jokkmokk på onsdagen. Ett antal experter på olika områden hade samlats för att ge sin syn på saken och på plats fanns också sameminister Ann-Christin Nyqvist.

Tar till sig kritiken

- Vi har fått kritik och den tar jag till mig. Jag tycker att Sverige med den hållning vi har
i internationella sammanhang måste klara av att skriva under en deklaration om mänskliga rättigheter. Men frågan är komplex och kräver ett grundläggande utredningsarbete. Regeringen har deklarerat att så snart det låter sig göras ska Sverige skriva under ILO-konventionen, säger hon och fortsätter:

- En brännande fråga i same-politiken är landfrågan och konkurrensen om naturresurserna. Jag tycker vi ska erkänna att staten många gånger dragit det längsta strået till förfång för den enskilde, samt att vi har oklarheter i det här som många gånger underblåser konflikter

Förutom en rennäringspolitisk utredning och den nyligen presenterade jakt- och fiskeut-redningen kommer gränsdragningskommissionens förslag den 15 februari.

- Det är de pusselbitarna vi behöver för att kunna gå vidare med frågan om ratificering av ILO-konventionen. Vi har nu fått kritik för att vi inte har skrivit under, men jag hoppas att vi i framtiden inte får kritik för att inte kunna uppfylla ILO-konventionen, säger Ann-Christin Nyqvist.

Sameministern framhåller sametinget som en ung församling, som är i behov av att utveckla sin verksamhet och sina beslutsprocesser.

- Regeringen jobbar på att stärka sametingets kansli, samt lägga fler uppgifter på sametingets bord. Vi ska jobba för ett välfungerande sameting med utökat självbestämmande, men det behöver ett antal mandatperioder för att förfina sina demokratiska processer, säger hon.

Väntar med spänning

Brita-Stina Sjaggo, Sami Nuorras riksförbund, anser att det är pinsamt i ett internationellt perspektiv att samernas rättigheter inte har stärkts sedan förra sekelskiftet.

- Det finns en stor frustration över att inget görs och jag väntar med spänning på den utredning som snart är klar.

Sametingets Lars Anders Baer säger så här:

- Det här seminariet visar tydligt på en sak - att Sverige är i otakt med folkrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om