- Stegvis har haft en relativt hög sammantagen måluppfyllelse, vissa mål har helt uppfyllts medan andra till viss del uppfyllts. I Vuollerimbygden finns en stark ideell sektor och en upparbetad "byavilja". Förhoppningen är att alla goda erfarenheter och påbörjade processer kan tillvaratas för framtiden, säger Håkan Stenmark.
Vuollerimbygdens ekonomiska förening har varit projektägare till projektet som finansierats via EU:s strukturfonder, Norrbottens läns landsting, Länsarbetsnämnden, Längmanska företagarfonden och Jokkmokks kommmun (bygdemedel). Budgeten har varit 2,9 miljoner.
Målet med projektet
Målet med projektet var att skapa en ny samverkans- och arbetsmodell i bygden. Detta anser konsultföretaget BergWall analys, att man lyckats med. I sin utvärdering skriver de projektet är et gott exempel på landsbygdsutveckling. Skolans elever har involverats i en utvecklingsprocess till gagn för bygden.röjning och kultur
Projektet har delvis lyckats med att engagera bygdens företag, hälften av företagarna har varit mer eller mindre delaktiga. 70 procent av föreningarna har varit engagerade. Ett nytt företag har lockats till bygden. Utflyttningen har hejdats åtminstone temporärt. Enligt arbetsförmedlingen har fyra nya arbetstillfällen skapats samt sommarjobb för ungdomar.Konkreta resultat av projektet bland annat en rastplats, städning och röjning av byn samt ett kulturprojekt i skolan. En minigolfbana och ett naturreservat nämns också i utvärderingen.
I utvärderingen av projektet har enkätundersökningar gjorts. Från Porsi kommenteras den dåliga relationen mellan Vuollerim och Porsi under projekttiden. Boende i Porsi kritiserar den "storebrorsattityd" de upplevt som ogynnsam för samverkan i projektet. Fler negativa synpunkter är att projektet framhävt sig själv för mycket, att projektledaren haft en dold agenda som stört projektet och fått många att vända det ryggen. Att projektet skapat osämja och delat byn. "Alla goda ideer som bybor kommit med har Stegvis sagt är deras". Företagare har känt sig kränkta och utanförställda, initiativ har "kvävts" enligt vissa enkätdeltagare.
Splittring i byn
Positiva synpunkter är att projektet har varit bra för bygden, engagerat många människor och visat att den lilla människa kan åstadkomma något, speciellt om man drar åt samma håll. "Alla har haft möjlighet att deltaga". Projektledaren får här beröm för sitt sätt att kordinera och samordna projektet.Synpunkterna från befolkningen kan delas in i två helt divergenta värderingar av projektet.
En större grupp värderar projektet positivt, en mindre grupp är negativ. Med tanke på den uppkomna splittringen i bygden i slutet av projekttiden är det av stor vikt att en plan för fortsatt utvecklingsarbete snarast tas fram, skriver utvärderarna.
I den sammanfattande analysen skriver BergWall Analys att projektets mest intressanta effekter gäller befolkningens attitydförändring från negativ framtidssyn till positiv framtidstro, en ökande medvetenhet om att "vi måste fixa det själv".