Här räddades deras liv
Renskötare Kent-Ola Engström, Porjus, skulle sannolikt inte leva i dag om han inte hade fått tryckkammarvård på Sunderby sjukhus.- Jag blev kolmonoxidförgiftad i tältkåtan på fjället, säger han. Tryckkammarvården i Sunderbyn är nu stoppad. Det saknas personal.
Tryckkammaren på Sunderby sjukhus. Nu ligger verksamheten nere och för patienter som behöver tryckkammare finns ingen vård närmare än på Karolinska sjukhuset i Solna.FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
- Det är ett modernt tält där hatten öppnas och stängs. Nu stängdes den när elden just hade slocknat med påföljd att vi andades in kolmonoxid. Ol-Jonas låg nära tältduken där det kom in frisk luft. Han blev inte lika påverkad, säger Kent-Ola Engström.
Pulsen över 200
En sjuksköterska som var på semester i Skoulla konstaterade att allt inte stod rätt till med Kent-Ola Engström och sonen. Hon kontaktade Sunderby sjukhus och en helikopter skickades för att hämta far och son.
- Sjuksköterskan gick upp långt bort på en backe. Därifrån går det att ringa. Hon hade kontakt med en läkare två-tre gånger och beskrev mitt tillstånd. Jag hade en puls på över 200. Att gå 100 meter var som att springa fem mil.
Kent-Ola Engström minns att tryckförändringarna i helikoptern kändes i hela kroppen och att han var alldeles slut vid framkomsten till Sunderby sjukhus.
- Fyra-fem personer mötte mig men de hade inte med säng eller rullstol. Jag lyckades gå till första dörren, sedan säckade jag ihop.
Far och son låg i tryckkammaren i några timmar.
- Kolmonoxiden trycktes ut ur blodet. Utan det skulle hela kroppen ha slagits ut till slut. Kroppens egen rening är alldeles för långsam, säger han.
Sämre minne
Kent-Ola Engström minns inte exakt när dramat på fjället inträffade, eller hur gammal hans son var då. Han tror att han har fått men av kolmonoxidförgiftningen, bland annat i form av sämre minne.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!