– Vi har varit och studerat på fältet med hjälp av skoter, och konstaterat att det inte är särskilt många älgar i området. Det är faktiskt avsevärt mycket färre älgar jämfört med vad det brukar vara den här tiden på året. Det går inte att skjuta bort de sista älgarna och då tog vi beslutet att det inte är aktuellt med skyddsjakt i år, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringenheten vid länsstyrelsen.
NSD berättade om ärendet förra veckan.
I brist på lövträd äter älgarna av ungtallen och orsakar stora skador för skogsägare i Tjåmotis. Älgarna har varit utrustade med sändare, så man vet att det är så kallade vandringsälgar, som bland annat vandrat ned från Rapadalen och Padjelanta i december, efter att ordinarie jakt i Tjåmotis avslutats. I nationalparken är de fredade, där får inte ens samebyn Jåhkågasska jaga enligt en överenskommelse med staten. Förhandlingar om ersättning pågår.
Läs mer: Skyddsjakt aktuell på fredade älgar
Länsstyrelsens beslut välkomnas av samebyn Jåhkågasskatjielldes ordförande Jan-Erik Länta.
– Det är en jättestor lättnad för oss, och även för alla andra som jagar i fjällen i Jokkmokk, samebyar och andra jaktlag. Ett beslut om skyddsjakt hade riskerat att utarma älgstammen. Nu hoppas jag att vi kan sätta oss ned tillsammans alla inblandade och hitta lösningar så att det här inte kommer som en kalldusch något annat år, säger Länta.
Skogsstyrelsen förordade däremot skyddsjakt.
– Det är möjligt att uppgifterna stämmer och utifrån det är det svårt att förebrå länsstyrelsen för beslutet. Men det här har ju skett under lång tid och problemet är inte löst på sikt, säger Mattias Eriksson, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.
Älgarna i Sarek är av tradition storvuxna och lite av nationalklenoder.