Järvlyor kameraövervakas

JOKKMOKK/GÄLLIVARE. Övervakningskameror ska ge bättre inventering av järven samt förebygga den illegala förföljelsen av den. Länsstyrelsen har gett tillstånd till att kameror sätts upp vid ett antal järvlyor i Jokkmokks och Gällivare kommuner.

En död järvhona, sannolikt tjuvskjuten,  påträffades i Kuorpavarta, Tjuonajokk. Fotograf: Maria Ödalen

En död järvhona, sannolikt tjuvskjuten, påträffades i Kuorpavarta, Tjuonajokk. Fotograf: Maria Ödalen

Foto:

Jokkmokk2007-04-19 00:00
Länsstyrelsen har beslutat att övervakningskameror får sättas upp vid högst tre järvlyor vardera i Jokkmokk och Gällivare, under tiden 1 april till 15 juni åren 2007-2009.

Detta för att kunna kartlägga eventuella föryngringar av järven och med det säkerställa ett korrekt inventeringsresultat, men också för att förebygga den illegala förföljelse av djuret som förekommer.

Avskräckande

- Vi hoppas att det ska ha en avskräckande effekt på den illegala skyddsjakten, säger länsstyrelsens chef för fältenheten, Karina Lövgren.

Hon framhåller att huvudsyftet dock är att underlätta inventeringen av rovdjursarten.

- Det är så svårt och tidskrävande att bevaka järvlyor, just för att föreskrifterna vid inventering av järv är väldigt arbetskrävande.

Ola Larsson, ansvarig för rovdjursinventering, säger så här:

- Den stora fördelen är att man kan sätta ut en kamera vid ett ställe där man misstänker järvföryngring och därefter inte behöva besöka platsen på lång tid. Man har dynget runt-bevakning utan störningsmoment. En bieffekt blir att om det finns de som tänkt ge sig ut för att förstöra järvlyor, så tänker de förmodligen till en extra gång innan de gör det.

Han påpekar att den mesta förföljelse av järven som dokumenterats dock har gällt enskilda järvar och inte hela lyor.

Bättre tillsyn

Länsstyrelsens fältenhet inventerar årligen de stora rovdjuren järv, lodjur, varg och björn. Under förra året testade länets fältenhet kameraövervakning av järvföryngringar för första gången och då i Arjeplog och Kiruna och i samarbete med samebyar i områdena.

Den utvärdering som därefter gjordes visade på stor potential för en mer kvalitativ inventering och förbättrad tillsyn av arten.

Kameraövervakningen gav
i alla fall inte då upphov till några negativa reaktioner.

- Jag tror att de flesta har förståelse för att vi inventerar och varför vi gör det. Inventeringen ligger ju bland annat till grund för ersättningen till
samebyarna och för beslut om skyddsjakt, säger Ola Larsson.

De senaste åren har järvföryngringen i länet legat på i snitt 40 kullar årligen. Utifrån det beräknas att omkring 250 vuxna djur finns i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om