Jokkmokk går ljusnande arbetsmarknad till mötes
JOKKMOKK. Det ser ljust ut på arbetsmarknaden i Jokkmokk. Förra veckan fick 29 personer jobb.-Konjunkturerna är bra och gruvnäringens satsningar ger positiva kringeffekter, säger arbetsförmedlingens nya chef Lena Jatko.
Arbetsförmedlingens nya chef Lena Jatko berättar om den ljusa arbetsmarknaden i Gällivare och Jokkmokk.Foto: Marie Ridderström Fotograf: Marie Ridderström
Foto: Fotograf saknas!
Arbetsförmedlingens nya chef Lena Jatko och arbetsförmedlare Mats Dahlberg berättar optimistiskt om den ljusnande arbetsmarknaden i Jokkmokk.
-Det är fantastiskt bra, man tror ofta att arbetsförmedlingen gömmer folk i olika program men så är inte fallet. Endast 43 personer finns i olika program,
säger Mats Dahlberg.
Totalt är 422 personer inskrivna på arbetsförmedlingen i Jokkmokk. I denna grupp finns även ombytessökare och lönebidragsanställda. 113 personer är öppet arbetslösa.
<_Mellanrubrik>Satsar på utsatta grupper
-Vi har lyckats bra med instegsjobb för invandrare och det nya programmet för ungdomar har startat den tredje december, säger Mats Dahlberg.
Lena Jatko är ny områdeschef sedan första januari. Hon chefar över Jokkmokk/Gällivare och var tidigare länsarbetsdirektör i Västerbotten. Arbetsförmedlingen har åtta anställda i Jokkmokk och 29 i Gällivare.
-Vi arbetar i en helt ny organisation med huvudkontor i Stockholm. Det vi kommer att jobba mycket med är de unga och de
i jobbgaranti, de övriga ska söka jobb själva med stöd av arbetsförmedlingen, säger Lena Jatko.
<_Mellanrubrik>Gruvnäringen blomstrar
Särskilda pengar satsas på trygghetsanställningar och lönebidrag för funktionshindrade med
nedsatt arbetsförmåga.
I Jokkmokk är den totala arbetslösheten 5,6 procent, att jämföra med länet som har siffran 6,3 och hela riket 4,2. Arbetslösheten bland kvinnorna i Jokkmokk ligger på 2,5 procent.
-Arbetslösheten har minskat enormt i Jokkmokk. Konjunkturerna är bra och gruvnäringens satsningar ger positiva kringeffekter, säger Lena Jatko.
Många väljer att pendla till gruvorna i Gällivare/Malmberget.
Gruvornas expansion ger jobb även inom transport, service och i de mekaniska verkstäderna.
<_Mellanrubrik>"Offentlig sektor får skärpa sig"
Den offentliga sektorn kan få problem när gruvjättarna ropar efter folk.
-Den offentliga sektorn kommer att få svårt att få folk när gruvnäringen betalar bättre. De måste skärpa sig och erbjuda heltider, bra jobb och bra löner, säger Lena Jatko.
Ungdomar födda 1987 - 1988 har det tyngst på arbetsmarknaden
eftersom de saknar arbetslivserfarenhet och invandrare har det tufft, men i Jokkmokk har man lyckats bra med instegsjobb för invandrare.
<_Mellanrubrik>Instegsjobb för invandrare
-I Jokkmokk har vi jobbat jätteintensivt med instegsjobb och nu har vi sex nyanlända invandrare
i instegsjobb. De varvar arbete med svenskaundervisning. Det visar sig att invandrarna lär sig svenska snabbare ute i arbetslivet.
-Arbetsgivarna får ett särskilt anställningsstöd, en offentlig arbetsgivare får 50 procent och en privat arbetsgivare får 75 procent av lönekostnaden. Det är gynnsamt för arbetsgivaren och det är bra för invandraren som får ett insteg på den svenska arbetsmarknaden, säger Mats Dahlberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!