I december 2018 hade i genomsnitt 73 procent av länets grundskolelärare lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne, men andelen behöriga lärare skiljer sig åt mycket mellan kommunerna (se faktaruta).
– Bristen på lärare slår hårdast mot de skolor som redan har en låg andel behöriga lärare. Inte konstigt eftersom vi lärare vet hur avgörande vi är för varandra och för möjligheten att få göra ett bra jobb, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.
Läs mer: Bonus och betald utbildning ska lösa lärarbrist
Allra sämst ser det ut för Jokkmokk med endast 40 procent behöriga lärare – en minskning med hela 26 procent jämfört med 2017 – vilket därmed placerar kommunen på näst sista plats i landet.
– Absolut ett problem för oss. Vi har haft många pensionsavgångar men även många behöriga lärare som har flyttat eller pendlat, och nu valt att jobba i sin hemkommun i stället. Tyvärr har det inte funnits så behöriga lärare att rekrytera då, säger Monica Lundkvist, ny skolchef i Jokkmokks kommun.
Bristen på behöriga lärare innebär att den befintliga personalen drabbas.
– Belastningen blir högre för dem, eftersom de även måste stötta de kollegor som inte har tillräcklig behörighet. Vi har tack och lov inte sett några sjunkande resultat ännu, vilket beror på att den personal vi har jobbar så bra.
Jokkmokk har länge haft svårt att rekrytera lärare och därför lanserade kommunen ett lärarstipendium för fyra år sedan, som erbjöd studenter betald utbildning med 3000 kronor i månaden och en bonus på 30 000 kronor efter tre års tjänst.
Omkring åtta Jokkmoksbor har fått stipendiet sedan 2015 och nu hoppas kommunen att det ger effekt.
– Vi har tre stipendiater som går ut i vår, det känns jättebra. Dem ska vi erbjuda anställning direkt, utan att tjänsterna annonseras ut, säger Monica Lundkvist.
Måste stipendiaterna tacka ja till jobb i Jokkmokk?– Vi kan inte tvinga dem men vi har haft dialog under studietidens gång. Dessutom är det ytterligare två Jokkmokksstudenter utan stipendier som tar examen, så vi hoppas kunna rekrytera dem också.
Tanken är att kommunen fortsätter dela ut lärarstipendier framöver men det är inte säkert att de blir lika många.
– Eftersom det blev en framgång med stipendierna har kommunen börjat dela ut dem även till socionom- och sjuksköterskestudenter. Därför blir det kanske inte lika många lärarstipendier till lärarna.
Hur ser det ut med pensionsavgångar i kommande år?– Vi har fortfarande en alldeles för hög andel av personalen som är över 55 år. Därför måste vi fortsätta med dessa stipendier men även utveckla arbetsmiljön, så att yrket hålls attraktivt och så att vi kan behålla de som har börjat jobba hos oss, säger Monica Lundkvist, ny skolchef.