Jokkmokk utreder stort växthus

Kan spillvärme resultera i lokalproducerade grönsaker? Det ska nu utredas i Jokkmokk.

ÅTERVINNING. Spillvärmen kan ge lokalproducerad mat.

ÅTERVINNING. Spillvärmen kan ge lokalproducerad mat.

Foto: Jonas Lindsköld

JOKKMOKK2015-06-24 10:32

Värmeverket i Jokkmokk har större kapacitet än vad som egentligen behövs. Det resulterar i att returvattnet som går tillbaka till verket efter att ha värmt upp samhället håller högre temperatur än önskvärt.

– Det vore billigare för själva processen om återvinningsvattnet höll lägre temperatur. Och dessutom vill vi ju kunna nyttja den resurs vi har på ett bättre sätt så att den inte går till spillo, säger Eivor Auna, ordförande i värmeverket styrelse.

Därför har styrelsen nu gett värmeverkets ledning i uppdrag att starta en utredning. Förslaget som ska utredas är om det skulle vara möjligt att bygga ett växthus i anslutning till värmeverket för att ta vara på spillvärmen.

– Vi ska titta på vad som kunde vara lämpligt att producera i växthuset, vilka volymer som kunde vara möjliga, lönsamhet och marknadsplan. Målet är att vi ska ha en färdig kalkyl i början av 2016, säger Auna.

– Vi importerar mycket mat utifrån och det vore väldigt bra att kunna lokalproducera mer. Man kan börja i mindre skala och se hur det utvecklar sig. Och det finns ju kompetens i Jokkmokk för odling av det här slaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om