Jokkmokk vinnare av Årets Matlandethuvudstad

"En mångtusenårig mat- och kulturtradition sprunger ur vild fjäll- och skogsnatur och samisk kultur ger Jokkmokk en världsunik position på den gastronomiska kartan".

JOKKMOKK2013-09-06 07:57

Så lyder juryns motivering till varför Jokkmokk, som fjärde ort någonsin, tilldelas priset Årets Matlandethuvudstad 2014. I hård konkurrens med Vara, Borgholm, Jönköping, Kristianstad, Halmstad och Malmö tog alltså Jokkmokk hem titeln.

- I Jokkmokk lyckas man kombinera tradition med nytänkande kring maten med råvaror från skogen och fjället. Det är extra roligt att en liten kommun som Jokkmokk visar upp en sådan bredd, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Eskil Erlandsson kommer att dela ut priset i januari 2014.

- Vilken fantastisk möjlighet att marknadsföra vår fina mat! I Jokkmokks kommun har vi många duktiga matkreatörer, gammal fin matkultur med fina lokala råvaror hela vägen från skog till bord. Den samiska maten har, som någon sa, kommit ut ur garderoben i och med matlandetvisionen och nu blir den ännu mera synlig, säger Annika Almqvist, VD för Strukturum i Jokkmokk AB i ett pressmeddelande.

Så här lyder juryns motivering i helhet:

"En mångtusenårig mat- och kulturtradition sprungen ur vild fjäll- och skogsnatur och samisk kultur ger Jokkmokk en världsunik position på den gastronomiska kartan. De dramatiska kontrasterna i midnattssol och vintermörker återkommer som smaken i de unika råvaror som regionen står för. Renkött, vilt, bär, örter och fisk i produktion och förädling ger resten av världen möjlighet att få uppleva Jokkmokk och Sverige genom maten. Regionen är, inte minst genom Jokkmokks marknad, ett gott internationellt ansikte för Sverige. Utomhusmåltider och måltiden året runt kan bli ett signum för Jokkmokk".

Fakta/Tävlingen

Matlandethuvudsta delas ut av Landsbygdsdepartementet och syftet är att visa på den potential som finns i att skapa jobb och tillväxt inom ramen för visionen "Sverige - det nya matlandet".

Tävlingen är att sätt att lyfta fram det arbete som bedrivs över hela Sverige, från råvaruproduktion till små- och storskalig livsmedelsförädling, restaurang, storkök och unikta turistdestinationer.

Tidigare har Gotland (2013) och, Göteborg (2012) och Österstund (2011) haft titeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om