Kakvänskapen når nya höjder på marknaden

Inspirerad av ett besök i Jokkmokk grundade hans farfar kakimperiet Yoku moku för 50 år sedan. Under vintermarknaden besöker Takeshi Fujinawa själv samhället för första gången.

Möte på marknadsområdet. Birgitta Nilsson tar emot representanterna för Yoku moku utanför Hotell Akerlunds.

Möte på marknadsområdet. Birgitta Nilsson tar emot representanterna för Yoku moku utanför Hotell Akerlunds.

Foto: Petra Alvstrand

Jokkmokk2019-02-08 10:12

– Jag har sett bilder från min farfars besök och ville själv besöka platserna och veta vad min farfar fastnade för och talade så gott om, atmosfären och gästvänligheten hos de som bor i Jokkmokk, säger Takeshi Fujinawa, som är tredje generationens vd vid företaget.

Med sig på besöket har han en delegation från Yoku moku, som förutom att roa sig på marknaden (bland annat ska Takeshi åka renrace) även passar på att dela ut kakor till marknadsbesökarna på fredagsförmiddagen.

– Det är kallt men mycket vackert här. När jag frågade andra från vårt företag vilken tid man skulle besöka Jokkmokk, vintern eller sommaren, så svarade de "båda". Så nu måste jag planera en resa till, säger Takeshi Fujinawa med ett leende.

Det är inget litet företag vi talar om heller. Yoku moku exporterar exklusiva styckeförpackade småkakorna i lyxiga förpackningar över hela Asien och USA.

Kakföretaget hämtar illustrationer till sina förpackningar från Jokkmokk, bland annat till sin jullåda som företaget sålt i samband med 50-årsjubileumet nu. Jokkmokksföretaget Stoorstålka har stått för design.

Utbytet med Jokkmokk inleddes med en brevväxling på 1990-talet mellan representanter för företaget och marknadsgeneralen Birgitta Nilsson. Sedan dess har företaget varit på besök ett flertal gånger, bland annat för att spela i reklamfilmer. Och representanter för Jokkmokk har varit på besök i Nikko, där företaget håller till.

– Det är en fantastisk historia. Det var viktigt för dem att få komma till marknaden och därför bjöd vi in dåvarande vd:n till 400-årsjubileumet. Det är roligt att se att historien lever vidare. Nu är en ny generation här. De är yngre och kanske tänker mer offensivt marknadsföringsmässigt, säger Birgitta Nilsson.

På turistbyrån i Jokkmokk brukar man bjuda på kakor som företaget lämnat efter sig vid sina besök.

– Ibland kommer det japaner och de blir alldeles lyriska när de ser kakorna. Och det är klart att det är bra för Jokkmokk med en sådan här koppling. Ju fler japaner som blir nyfikna på Jokkmokk, desto bättre för besöksnäringen och företagen, säger Birgitta Nilsson.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) är med när delegationen från Yoku moku träffar representanter för Jokkmokks kommun.

– Jag blir själaglad av den här historien. Tänk att ett besök i Jokkmokk och vänskap med människorna här lett till att ett jättestort företag skapats, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om