Det började med att Karin Nordström ville torka lite blÄbÀr i ugnen hemma i Jokkmokks för att posta ner till barnen i Stockholm. Det vÀckte en ovÀntad gnista i henne och suget efter att skapa mer med sin egna hÀnder tog över.
â Jag var 59 Ă„r och kĂ€nde att det nog Ă€r sista chansen om jag vill byta bana och göra nĂ„got helt annorlunda. SĂ„ jag sade upp mig frĂ„n jobbet som kultur- och fritidschef pĂ„ kommunen och startade JokkmokksbĂ€r, sĂ€ger hon.
Ett stort steg frÄn ett vÀlbetalt heltidsjobb till ovissheten som egenföretagare och mathantverkare.
â Det var lĂ€skigt nĂ€r jag sade upp mig eftersom jag inte visste hur det skulle gĂ„. Men jag tĂ€nkte att jobbet kanske finns kvar om jag Ă„ngrar mig. Jag Ă€r vĂ€ldigt glad att jag tog risken för mathantverket passade mig perfekt, sĂ€ger Karin Nordström.
Hon har skapat bland annat marmelader, juicer och sirap, allt pÄ egen hand frÄn rÄvara till fÀrdig produkt. Det enda hon inte gjort sjÀlv Àr att plocka bÀren, dem har hon alltid köpt in frÄn plockare i Norrbotten.
â Det har alltid varit i liten skala eftersom min passion har varit för mathantverk och dĂ„ ska det inte vara nĂ„gon fabrik. Man fĂ„r jobba hĂ„rt och tidvis har det varit riktigt tufft, men det har varit riktigt roligt.
Nu Àr det dags för ett nytt kapitel i Karin Nordströms liv. Ett som pensionÀr pÄ heltid.
Företaget och produktionen kommer dÀremot leva vidare dÄ de lokala entreprenörerna Caisa Isaksson och Petra Holmbom frÄn och med nu kommer att ta över. Men det var inte helt lÀtt att slÀppa taget för Karin Nordström.
â Det var kĂ€nslosamt. Det har varit min lilla bebis, men jag var redo att slĂ€ppa taget. Jag kommer dock fortfarande hjĂ€lpa dem ett tag till som rĂ„dgivare sĂ„ nĂ„gon svĂ€ng ner till köket blir det nog Ă€ndĂ„, sĂ€ger hon.
Caisa Isaksson berÀttar att hon och Petra Holmbom lÀnge diskuterat och gjort planer pÄ nÄgon form av företagande ihop, men nÀr de fick höra om att JokkmokksbÀr letade ny Àgare blev alla andra planer ointressanta.
â Det har nog att göra med att vi har ett brinnande matintresse. Framöver vill vi bevara hantverket i Karins anda men samtidigt Ă€r det en nödvĂ€ndighet att skala upp produktionen eftersom vi pĂ„ sikt behöver kunna försörja tvĂ„ personer istĂ€llet för en. Vi sjĂ€lvklart bli kvar i Jokkmokk, sĂ€ger Caisa Isaksson.