Kvarnbäcksleden invigdes

JOKKMOKK. Här finns havsörn, utter, smalnäbbade simsnäppor och brakved.Kvarnbäcksleden är invigd och erbjuder med det både ortsbor och besökare vandring i naturskön miljö.Elever i Bokenskolan har slagit fast att områdets gammelskog är högst skyddsvärd och är beredda att kämpa för den om det skulle behövas.

Fotograf: Maria Ödalen

Fotograf: Maria Ödalen

Foto:

Jokkmokk2007-10-06 00:00
I juni förra året beviljades Jokkmokks kommun medfinansiering via Naturvårdsverket till naturvårdsprojektet Kvarnbäcksleden. Men det hela började två år dessförinnan med en ide från naturbiologen Thomas Öberg, som ville tillgängliggöra Kvarnbäcken med dess omgivningar på ett informativt sätt.

- Det här är ett fantastiskt område med bäcken och gammelskogen alldeles inpå samhället. Det har så mycket att berätta och jag tror det kan vara intressant för jokkmokksbor likväl som turister och besökare. Under den vanliga hundpromenaden kan man lära sig lite mer om naturen som finns runt knuten och jag hoppas folk som bor på hotellet passar på att ta en promenad runt sjön. Även skolorna kommer att ha god nytta av det här, säger han.

informationstavlor

Vandringsleden som är 7,8 kilometer lång går från Skabramsjön via Talvatissjön vidare ner mot Luleälven.

Thomas Öberg som är väl bekant med området sedan tidigare inventerade hela sträckan i somras. Det resulterade i 20 informationstavlor med foton och text på både svenska och engelska, som har satts upp runt hela leden.

- Jag har försökt vaska fram det som jag tycker är värt att berätta om. Det finns ju så mycket så det har varit svårt att välja ut bara vissa saker, säger Öberg och exemplifierar:

- Det finns ju alltifrån vanliga saker som hjort-ron och vitmossa, till brakved och uttern som traskar förbi ibland och havsörnen som jag sett fiska. Sjöfåg-lar finns det gott om och sjölommen kan man ofta se. En gång såg jag också 30 smalnäbbade simsnäppor, som stannat till i Talvatis på sin väg från Indiska oceanen till någon fjällgöl.

rödlistade arter

Fem elever som läser miljöpolitik i Bokenskolan fick i uppgift av läraren Mats Karlström att inventera i området kring Kvarnbäcken.

Döm om hans förvåning när de hittade tiotalet rödlistade arter och signalarter som indikerar på skyddsvärd skog. Bland dessa taigataggsvamp, som bara setts av ett tiotal i hela världen, tallgråticka samt goliatmusseron som enligt sägen gör en kär-lekstokig och som japanerna betalar tusen kronor kilot för.

- Det vore coolt om vi kunde skydda skogen genom det här, vi skulle inte tveka om det behövdes, säger Anna-Maria Nilsson, som numera tittar med helt andra ögon efter det som finns i naturen.



Fotnot:
Brakved är en liten buske, som förr användes som ingrediens i laxermedel, därav namnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om