Låga vattennivåer pressar upp priserna

De låga vattennivåerna hotar att pressa upp elpriserna. Det säger Per Thorin, privatmarknadschef på Vattenfall.-Ur ett konsumentperspektiv får vi hoppas på en varm och blöt höst, säger han.

Fotograf: johnny sunden

Fotograf: johnny sunden

Foto:

Jokkmokk2006-07-18 00:00
Det finns risk för stigande elpriser. En av anledningarna är att det är brist på vatten i vattenmagasinen, säger Per Thorin, privatmarknadschef på Vattenfall.

-Det är väldigt torrt och det är dåligt med vatten i vattenmagasinen. Räknar man in alla tre komponenterna, vattnet i magasinen, vattnet i marken och snö, i hela Norden, så kan man konstatera att den hydrologiska balansen är mycket dålig. Blir det väldigt mycket nederbörd under hösten kan elpriserna sjunka men en svinkall höst och vinter driver upp elpriserna. Sedan marknaden avreglerades påverkas priserna mycket av nederbörden och temperaturen. Ur ett konsumentperspektiv får vi hoppas på en varm och blöt höst, säger Per Thorin.

Genomsnittspriset per kilowattimme i juni var 42 öre, vilket är den högsta noteringen för en sommarmånad sedan elmarknadens avreglerades 1996. I juni i fjol kostade en kilowattimme 25 öre.

alla påverkas

I Jokkmokk vill ledande politiker ha ekonomisk återbäring till de kommuner som levererar vattenkraft. Vice ordförande i kommunstyrelsen Anna-Greta Kvickström, ställer sig tvekande till Vattenfalls uppgifter om lågt vattenstånd detta år.

-Spontant tycker jag alltid att man skyller på att det varit väldigt låga vattennivåer. Enligt min uppfattning verkar det vara ett normalår, varken norr eller västerbotten har speciellt lågt vattenstånd. Jag tror man vill få upp prisnivån.

Alla påverkas av de högre elpriserna.

Jag tycker att vi som är en elproducerande kommun borde få en rabatt, åtminstone till våra företagare och vår industri så att vi fick fler som etablerar sig här. Förr så skattade Vattenfall för sina anläggningar i Jokkmokks kommun. Det gör de inte längre och sedan vi förlorade fastighetsskatten har vi förlorat tiotals miljoner vilket är en stor förlust för en glesbygdskommun som Jokkmokk, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om