Snart är det dags för Jokkmokks marknad och i år är det mat, i första hand slowfood, som är marknadens tema. Mat från Norrbotten och Sápmi. Slowfood uppstod som en motkraft till snabbmatsfenomenet och besökarna på Jokkmokks marknad får prova på matlagning över öppen eld och provsmaka souvas, rökt renkött.
I Jokkmokk pågår förberedelserna för marknaden och som vanligt är efterfrågan på hotellrum stor.
- Redan under hösten är det svårt att få logi även i privatrum, men man ska inte ge upp, det brukar lösa sig för de som vill komma. Privata hyresvärdar brukar dyka upp och det finns golvplatser i Bokenskolan och Östra skolan, säger Birgitta Nilsson på Turisbyrån.
Historiska marknaden
Jokkmokks marknad är årets största händelse i Jokkmokk och har blivit något av Jokkmokks eget nyår, där tideräkningen handlar om före och efter marknaden.
Dagarna innan marknaden, den 30 januari, startar Historiska marknaden med marknadshandeln anno 1600-tal.
- Historiska marknaden har aktiviteter för barn och vuxna. Folkmingel, teater, berättelser och skrönor. Man kan prova på att åka skidor på gammalt vis, tillverka salva över öppen eld och mycket annat, säger Birgitta Nilsson.
40 000 besökare
Arrangörerna räknar med 250 marknadsknallar, och ytterligare 50 försäljare inomhus. Antalet besökare, anger de till, förhoppningsvis 40 000.
Kronprinsessan Victoria kommer att besöka Jokkmokk under vinterkonferensen den 2-3 februari och även närvara vid marknadens invigning den 2/2.
Som vanligt blir det konserter, konst och hantverk, renkok och jojk. Museét Ájtte har ett fullmatat program med boksläpp, utställningar och föredrag.
- Årets artister är bland andra Janne Schaffer på klubb Aja och Åsa Jinder som har konsert i kyrkan. Det blir olika konserter på Bio Norden, en grupp är Väärt och en jojkgrupp heter Ára, säger Birgitta Nilsson.