Mötte rennäringen på nära håll

I en renhage utanför Jokkmokk fick Gustav Fridolin prova mata tamrenen Lukas direkt ur handen. Och så fick han en bild av rennäringens utmaningar. – Jag har förstått att det är ett tufft år för renbetet, säger han.

Gustav Fridolin besökte en renhage på samernas nationaldag. Han anser att samernas ställning måste stärkas i gruvprocesser

Gustav Fridolin besökte en renhage på samernas nationaldag. Han anser att samernas ställning måste stärkas i gruvprocesser

Foto: Pär Bäckström

JOKKMOKK2014-02-06 19:13

Renskötaren Jessica Länta, Jåhkågasska sameby, tog emot partiledaren i en renhage någon mil utanför Jokkmokk. Samebyn har valt att ha kalvarna i hage på grund av det svåra betet.

– Vi tordes inte släppa ut dem, det vore att räkna bort dem i princip. Jag tycker faktiskt synd om renarna som måste vara i hagen, inte vill de ju vara det!, säger Jessica Länta.

Svårt renbetesår

Gustav Fridolin frågade henne om det känns som en trend med sämre renbete?

– Det här är det svåraste året jag har varit med om. Blidorna avlöser varandra. Det märks att människorna påverkar världen. Jag tror miljöpåverkan är ett av våra största hot, faktiskt. Det är ju skrämmande när det är sådana här blidor mitt i vintern. Det har slagit från kust till kust. Vi kan inte släppa renarna varken västerut eller österut, säger hon.

Jessica Länta berättade om rennäringens utmaningar, däribland klimatpåverkan och exploatörer.

– Trots alla intrång som sker så har vi lyckats fortsätta. Men någonstans blir ju bägaren full. Till slut finns det nog knappast plats kvar till alla, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om