Naturbevakare på jakt efter vargspår

KÅBDALIS. Udtja sameby misstänker att tre vargar befinner sig i Kåbdalistrakten. Samebyn har slagit larm och länsstyrelsen har skickat ut naturbevakare för att försöka reda ut om uppgiften stämmer.

Vargens spår är betydligt större än rävens.                Foto: Bosse Johansson Fotograf: Bosse Johansson

Vargens spår är betydligt större än rävens. Foto: Bosse Johansson Fotograf: Bosse Johansson

Foto: Fotograf saknas!

Jokkmokk2008-01-17 00:00
Det var i måndags som renskötare från Udtja sameby upptäckte det som man bedömde vara vargspår. Spåren tydde på att det kan vara upp till tre vargar.

<_Mellanrubrik>Behöver bra överblick

- När vi under måndagen fick rapport om vargspår inom Udtja sameby inleddes spårningsarbetet med skoter och helikopter tillsammans med samebyn. När det finns rapport om flera individer behöver man få en bra överblick, vilket man får från luften vid goda spårningsförhållanden, säger Karina Lövgren, chef för länsstyrelsens fältenhet.

Det är relativt ovanligt att finna samlade grupper av vargar inom renskötselområdet. I Norrbotten har det inte förekommit på många år.

<_Mellanrubrik>Hittat två kadaver

Hittills har fältpersonalen dokumenterat tre varglöpor (vargspår).

Dessa har inte kunnat följas tillräckligt långt för att man med säkerhet kan säga att de är tillsammans i en samlad grupp.

Två kadaver har återfunnits och
i närheten av dessa har spillning hittats från vad som misstänks vara en varg.

Spillningsprovet skickas för analys och ger svar på om det kommer från en varg, vilket kön det kan vara och varifrån vargen kommer, om den har östligt ursprung eller kommer från den mellansvenska populationen.

I området finns också andra rovdjur, bland annat en loföryngring.

<_Mellanrubrik>Förses med GPS-mottagare

- Oavsett om skadebilden är stor eller liten är det nödvändigt med en förvaltningsmärkning vilket innebär att vargen förses med ett halsband med GPS-mottagare. Det är nödvändigt för att skapa möjligheter att följa vargarna med den noggrannhet som krävs i nuvarande regelverk. En traditionell spårning drar stora resurser. I och med förvaltningsmärkningen så får vi också avsevärt bättre förutsättningar att undersöka vilken faktisk skada som vargarna gör, säger Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om