Porjusbor hoppas på holländare

Porjusborna ger inte upp. När kommunen stängde utepoolen, då öppnade byaföreningen den. När byn behövde ett nytt medborgarhus då bygger byborna det i egen regi. När skolan får färre elever då värvar man holländska familjer till byn.

Laponiaporten. Bygget har hunnit en bra bit på väg. Fotograf: Marie Ridderström

Laponiaporten. Bygget har hunnit en bra bit på väg. Fotograf: Marie Ridderström

Foto:

Jokkmokk2006-03-25 00:00
-Det är ganska fantastiskt. Det bor 424 personer i Porjus men när vi kallar till ett offentligt möte om Porjus framtid då kommer det 85 personer. Det känns bra. Det finns många som vill satsa på att leva och bo här. Stämningen är bra, säger ordförande för Porjus bya- och intresseförening, Lars Wallbing.

Öppnade utebassängen

Det händer mycket i Porjus just nu. Det nya medborgarhuset börjar ta form. Bygget har hunnit en bra bit på väg och ?Laponiaporten? ska invigas i mitten av september. Huset ägs av byborna själva. Nästan varje familj har köpt aktier i bygget. En aktie kostade 1000 kronor. Föreningarna i byn har köpt aktier och bygget har även fått ett antal miljoner via bygdemedel och av boverket.

Porjus är byn som vägrar ge upp. När kommunen stängde utepoolen, då öppnade byaföreningen den.

-Vi har haft den öppen i alla fall. Byaföreningen har skött om drift och underhåll, med stöd av Vattenfall och kommunen. Nu jobbar vi med att få den renoverad och bygga nya omklädningsrum.

behöver fler familjer

En by som drivs på ideell basis. Tankarna går åt det hållet när Lars Wallbing sedan berättar om den lilla skidanläggningen som finns på Porjusberget. Där är det Porjus idrottsklubb som håller i gång liften och kaféet.

-Här försöker man hålla uppe servicen i byn. Skolan är viktig för byn, det är själva livsnerven. Skolan har 40 elever men ska vi trygga framtiden för skolan behöver vi fler familjer
i byn, säger Wallbing.

Det hoppas man göra genom ?Porjusprojektet?, vars syfte är att öka befolkningen i byn och fylla de tomma lägenheterna.

-Huvudspåret är familjer
i 35-45 årsåldern, därför att de är stabila människor. Vi är ute på mässor och informerar om det här och idén har rönt stort intresse i Holland, där de är väldigt trångbodda. Hade Jokkmokks kommun varit lika trångbodd som man är i Holland så skulle det bo 6,9 miljoner människor i kommunen.

Projektet leds av SBO, Statens bostadsomvandling, och sker i samarbete med byaföreningen. Den första gruppen holländare anländer i augusti. Gästerna ska erbjudas ett aktivitetsprogram och tas om hand av värdar.

målet 50 familjer

-Jag upplever att porjusborna är väldigt positiva till det här. Hela byn ställer upp och öppnar till och med sina hem för gästerna. Syftet är inte att få hit 50 familjer att flytta hit. De ska inte bli en klick i klicken utan integreras, de som är intresserade får gå en svenskakurs, säger han.

Wallbing tror inte det ska bli problem med arbete till inflyttare.

-I Värmland där man haft ett liknande projekt, med goda resultat, hade många jobbet med sig när de kom. De var egna företagare inom exempelvis IT-branschen. Hår går byggsektorn bra och färdiga yrkesmän kan pendla till gruvorna i Gällivare och till Jokkmokk.

Lars Wallbing tror på sin by. Att leva i Porjus är livskvalitet:

-Här finns naturen inpå knuten. Här finns ingen knark. Vi upplever att det är en fin miljö för barn att växa upp i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om