Aktivister och protesterande samer baxar upp stenar på vägen, de bygger eldstäder och gör upp eld. När lastbilar eller polisbilar ska passera rullar poliserna ner stenarna och rensar så att trafiken kan komma fram. Demonstranter som inte frivilligt flyttar sig dras därifrån av polis.
Så byggs nya barrikader igen.
Om och om igen.
Olaga intrång
Att gå in på Kallaks projekteringsområdet är inte tillåtet. Går man in där är det olaga intrång, säger polisen vid det blå polisplastbandet.
En grupp samer hävdar att de har avtal med bolaget om att få komma in på det som de säger är deras mark. Det rings till arbetsledaren och han ringer tillbaka. Det blir till sist i alla fall ett nej, av säkerhetsskäl.
Renskötaren David Åslot, 35, står med vid polisavspärrningarna.
– Får jag gå in gör jag det. Jag vill visa mina rättigheter och vår rätt att vara här, säger han.
Han är inte med och bygger barrikader och har inga planer på att trotsa poliserna. Nu.
– Inte idag, men jag tar var dag som den kommer.
Han berättar att han har renar i området.
– Jag har byggt min renhjord på det här området och det finns malmfyndigheter runt omkring här. Blir det gruva går mitt bolag omkull. Gruvan tar stora områden i anspråk.
Det är första gången han är vid avspärrningarna vid Kallakprospekteringen. Han säger att han kom dit för att titta på vad som händer och att visa sin åsikt.
– Jag ville se aktivisterna, de svingar klubban i renskötselns namn, säger Åslot.
Arg på kommunen
AnnaKarin Länta, 40, är renägare och grundskollärare. Hon bär upp ris till en eldstad på vägen. Hon är arg på kommunen.
– De säger att alla ryms. Men om Jåhkågasskas samebys renar ska flyttas på andra samebyars marker så vore det som om du går in på din grannes tomt hemma. Vi som är här är det av olika anledningar. Jag vill att folk tänker efter, men ingen lyssnar ju. Lösningen är att gruvbolag lämnar denna mark och hela Jokkmokk ifred, säger Länta.
Att gruvan skulle blir arbetstillfällen eller få människor att stanna ger hon inte mycket för.
– Samernas arbetstillfällen har också betydelse. De som väljer att bo här de stannar här. För gruvdriften kommer det folk utifrån som åker hem efter jobbet.
Vid halv tio på onsdagen kom ett tiotal poliser och lyfte bort människorna på vägen och en hjullastare tryckte ner barrikaderna, och konstverk som fanns på vägen, i dikena. En man omhändertogs efter att ha slagit bensin över sig och hotat att tända eld på sig själv.
Rapporterades för motstånd
Hanna Sofie Utsi, 32, Gällivare, hade sovit över och var med på morgonen som var dramatisk. Utsi sitter i sametinget för partiet Min Geaidnu.
– Det är viktigt att stoppa skövlingen av vår mark. Varför ska utländska bolag kunna komma hit och suga ut miljoner? Nej, det ska överhuvudtaget inte vara några gruvor i det här området, säger hon.
Polisen har under dagen rapporterat demonstranter för olaga intrång, egenmäktigt förfarande (de som inte flyttade sig från vägen efter att ha ombetts om det av polis) och brott mot knivlagen. De demonstranter som gjorde motstånd rapporterades för det.