"Jag blev chockad"

JOKKMOKK. Jokkmokks kommunalråd, Anna Hövenmark, v, är inte förtjust över det brittiska företagets planer gällande det radioaktiva ämnet torium, i Jokkmokks kommun.- Jag blev chockad när jag läste om det. Det är en miljöfarlig brytning och tills man löst det är jag negativt inställd, säger hon.

Jokkmokks vänsterpartistiska kommunalråd, Anna Hövenmark, ser inte med blida ögon på det brittiska företaget All star minerals planer på att leta torium i Jokkmokk. Fotograf: Kurt Engström

Jokkmokks vänsterpartistiska kommunalråd, Anna Hövenmark, ser inte med blida ögon på det brittiska företaget All star minerals planer på att leta torium i Jokkmokk. Fotograf: Kurt Engström

Foto: Fotograf saknas!

Jokkmokk2007-08-25 00:00
Som NSD tidigare berättat har ett brittiskt företag beviljats tillstånd att undersöka förekomsten av torium inom Jokkmokks kommun (se artikel i NSD den 23 augusti).

Torium är ett radioaktivt grundämne, som enligt Strålskyddsinstitutet kan spridas genom vatten om man bryter det.

inte imponerad

Jokkmokks vänsterpartistiska kommunalråd, Anna Hövenmark, har tidigare inte gjort någon hemlighet av att hon tillhör motståndarna när det gäller uranbrytning och hon håller samma linje när det gäller torium.

- Jag är inte imponerad av att man vill bryta torium heller. Sen får man ställa det mot att det ger nya arbetstillfällen och annat som finns i samhället. Jag har fått flera påringningar från medborgare i Jokkmokk sedan det här kom ut och de har varit negativt inställda, säger hon men deklarerar att det inte är aktuellt med något agerande från kommunens sida i det här läget.

- Nu är det ju ett undersökningstillstånd som är taget. Blir det mera akut framöver är det en annan sak.

trycket ökar

Anna Hövenmark ser ett växande problem för hela länet i företeelsen som sådan.

- Vi har sådana enorma naturtillgångar i Norrbotten och jag tror trycket på oss när det gäller det kommer att öka ofantligt i framtiden. Någonstans måste vi ta en strategisk diskussion om vad vi vill med våran landsända och hur mycket vi vill exploatera, säger hon.

Länsstyrelsen är restriktiva i sin behandling av ärenden gällande radioaktiva ämnen som exempelvis torium

I ett yttrande i ärendet har den påpekat för Bergsstaten att det aktuella undersökningsområdet, som berör Pakko, Maitum och Vajkijaur, innefattar ett Natura 2000-område i Jelka-Rimmakåbbå. Skulle det visa sig att undersökningen innebär betydande påverkan på natur och miljö måste företaget därmed ha länsstyrelsens tillstånd för vidare aktivitet.

tyst om uran

- Vi begär in kompletteringar där vi vill ha redovisning av hur verksamhetsutövaren ska förhindra utsläpp av radioaktiva ämnen i natur och miljö. Vi vill veta hur kylvattnet till borragregaten hanteras, hur risken för radioaktivitet från borrkaks (materialet som tas upp, reds anm) och damm ska minimeras, samt hur radioaktivitet från vattnet i borrhålen ska minimeras. Det gäller även risker för utsläpp i framtiden, säger Anna-Lena Hagerman, länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Hon fortsätter:

- Vi har haft ett tidigare ärende som gällde en annan kommun och uran, i vilket vi begärde in en miljökonsekvensbeskrivning. Vi fick aldrig in den och det ärendet har därför avskrivits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om