I september tidigare i år blev två personer sjuka efter att ha ätit samma mat på en restaurang inom Jokkmokks kommun. Båda upplevde att maten smakade dåligt och ett par timmar senare råkade de ut för vattniga diarréer som skulle hålla i sig i nästan två veckor.
Under tiden de var dåliga fick de uppsöka sjukhus och läkare konstaterade matförgiftning. Det beslutades även att de båda personerna skulle läggas in eftersom de börjat lida av vätskebrist.
Innan de blev sjuka hade de båda personerna spenderat tid i en stuga tillsammans med ett sällskap. Ingen annan i sällskapet förutom de som ätit på restaurangen blev sjuka, därför föll misstankarna dithän.
Restaurangen anmäldes till Jokkmokk kommuns livsmedelskontroll och en miljöinspektör kunde vid inspektion konstatera flera brister och att det fanns stor kontamineringsrisk vid tillagningen av mat.
Bacon förvarades i rumstemperatur, det slarvades med handtvätt och plasthandskar, och personalen hade bristande kunskap i livsmedelshygien. Som exempel användas samma handskar för att svara i telefon, ta betalt i kassan och rengöra ytor innan livsmedel hanterades.
Miljöinspektören slog fast att klagomålet mot restaurangen var befogat och att de kommer göra ett återbesök för att kontrollera att bristerna har rättats till.
Om felaktigheter inte rättas till kan kommunen besluta om förbud eller föreläggande.