Samebyar försökte påverka aktieägare om Kallak

Samebyarna Sirges och Jåhkågasska ville nå ny publik i sitt motstånd mot gruvplanerna i Kallak.Därför var de med på gruvbolaget Beowulf minings bolagsstämma i London under torsdagen.

Prospekteringarna vid Kallak har pågått ett par år. Förra sommaren genomförde Jokkmokk iron mines provborrningar.

Prospekteringarna vid Kallak har pågått ett par år. Förra sommaren genomförde Jokkmokk iron mines provborrningar.

Foto: Hans Lindberg

JOKKMOKK2013-07-05 21:12

– Kan vi bara få upp ögonen för en stor aktieägare så är mycket vunnet, säger Jonas Vannar från Sirges sameby.

Han hoppas att aktieägarna ska börja fundera på att dra tillbaka sina pengar från bolaget, eftersom bland annat motståndet mot projektet skulle göra det till en riskfylld investering.

Samma svar

Beowulf mining är bolaget som, via det svenska dotterbolaget Jokkmokk iron mines, ligger bakom prospekteringen som pågår i Kallak väster om Jokkmokk.

På bolagsstämman deltog Nilla Märak som representant för samebyarna. Hon berättade att samebyarna inte accepterar prospekteringen, och frågade styrelsen hur de sköter kommunikationen med berörda samer och vad de ska göra åt den förväntade miljöförstöringen.

– Ingenting som vi inte har hört förut, säger hon om vad styrelsen svarade på frågorna.

Hon berättar att när styrelsen får kritik brukar den hänvisa till att bolaget följer de svenska lagarna och att de gör allt de blir ombedda att göra.

Intresserade aktieägare

Men trots att Nilla Märak inte fick några nya svar tycker hon att besöket på bolagsstämman var lyckat. Det beror på att hon upplevde att aktieägarna var intresserade av att lyssna på vad hon hade att säga.

– Jag fick tala till punkt och jag fick ställa mina frågor, säger hon.

Det samebyarna ville framföra var bland annat vilka svårigheter rennäringen och besöksnäringen kommer att få vid en gruvbrytning. Budskapet var också att en gruva skulle vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna för samebyarnas medlemmar, eftersom de genom sitt traditionella brukande av området har fått en egendomsrätt som ger dem rätt att säga nej till gruvverksamhet.

– Det var tydligt att aktieägarna inte visste så mycket om det, säger Nilla Märak.

Motståndet fortsätter

Några av aktieägarna som deltog på stämman ställde själva frågor efter att ha hört samebyarnas budskap. Till exempel undrade de om samebyarnas vilja att kompromissa för att underlätta en gruvbrytning.

Men Nilla Märak säger att samebyarnas motstånd mot gruvplanerna kommer att fortsätta. Liksom Jonas Vannar från Sirges Sameby hoppas hon att åtminstone några av aktieägarna ska dra sig ur projektet.

– Jag kan inte svära på att de ändrade uppfattning men de var i alla fall intresserade, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om