Samisk högskola kan bli verklighet

JOKKMOKK. Planer finns på att omvandla Samernas utbildningscentrum till en samisk högskola inom hantverk och samiska språk. Skolan har tagit fram en modell på en utbyggnad av skolan i samverkan med arkitektbyrån GKAK.

Den nya samiska konsthantverkshögskolan sedd från norr. Fotograf: extern

Den nya samiska konsthantverkshögskolan sedd från norr. Fotograf: extern

Foto: Fotograf saknas!

Jokkmokk2008-02-12 00:00
- Det är ett medvetet vägval som styrelsen har tagit, ett viljeinriktningsbeslut att skolan ska ha högskoleutbildningar inom slöjd, hantverk och samiska språk, säger styrelsens ordförande Sven Holmqvist.

Styrelsen har tagit fram en modell på utbyggnad av skolan i samverkan med arkitekt Lars Sundström från GKAK arkitektbyrå. Modellen omfattar lokaler för högre slöjdutbildningar, utställningslokaler, restaurang, entre, reception och administration. Arkitekturens symbolvärden ska stå i samklang med den samiska kulturen. Den nya byggnaden ska öppna upp skolan mot omvärlden och ha en ingång mot Ájtte, fjäll- och samemuseum.

- Närheten till Ájtte med dess samlingar, arkiv, bibliotek och kompetens stärker bilden av ett framtida samiskt högskoleområde, säger Sven Holmqvist.

Samiska institutioner

Högskoleutbildningarna ska ske i samverkan med universitet och högskolor i Sverige. Rent praktiskt ser styrelsen framför sig en modell där universitet och högskolor utlokaliserar sin verksamhet till Jokkmokk.

- Vi hoppas och tror att vi ska komma dit. Vi vill koppla till oss olika kompetenser som i dag finns i universitetsvärlden. De samiska institutioner som finns på Umeå universitet hade lika gärna kunnat vara i Jokkmokk. Nästa universitet som har samiska på repertoaren är Uppsala, vi är inte geografiskt nära, säger Sven Holmqvist.

Samernas utbildningscentrum har i dag 60-100 elever. De startade sin verksamhet år 1942, då hette skolan Samernas Folkhögskola. Skolan har eftergymnasiala utbildningar inom sameslöjd, rennäring, samiska språk, samisk mathållning. De har även det samiska gymnasieprogrammet.

30 års diskussion

Under vårens ska representanter för skolan invitera till samtal med flera universitet och högskolor.

"En duodjihögskola har diskuterats i över 30 år på nordisk och nationell nivå. Samernas utbildningscentrum vill nu ta initiativet till att förverkliga detta. Skolan med
sin gedigna erfarenhet inom området är rätt institution för att driva frågan" skriver vikarierande rektor Henrik Micael Kuhmunen.

Bygga nytt

Styrelsens ordförande Holmqvist säger att skolan behöver utveckling. "Det tjänar skolan, det samiska samhället och Jokkmokk på."

- De ritningar vi presenterar handlar om att ge uttryck för en fysisk tanke. Det är inte säkert att det är så det kommer att se ut, men vi står inför ganska stora reparationer i de byggnader vi har. I stället för att gräva ner en massa miljoner i gamla byggnader från 40-talet anser vi att det är lika bra att bygga nytt, säger Sven Holmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om