Det handlar om vapentesterna i basens utökade skjutfält nordväst om Jokkmokk.
– Läget känns helt låst. Nu måste vi agera mot länsstyrelsen, säger Matti Holmgren, turismföretagare och ordförande för ekonomiska föreningen Destination Jokkmokk.
– Jag blev förvånad över att förhandlingsviljan var så låg. Jag känner inte att jag behöver sätta mig ned med dem igen så vi får se hur vi går vidare nu, säger Mats Hakkarainen, chef för Vidsel test range, som hade kallat till mötet den 20 augusti.
Besöksnäringen var inbjuden, men även markägare och stugägare dök upp.
– Det är viktigt att alla intresserade får göra sin röst hörd. Det har vi tidigare påpekat för Vidselbasen, säger Holmgren.
En strid utbröt nämligen förra året när det stora området, som innefattar Pärlälvens naturreservat och används av turismen, rennäringen och friluftslivet, hotades av avstängning under vårvintern. Länsstyrelsen gav tillstånd för tester 25 dagar per år, men eftersom Vidselbasen inte kan bestämma datum långt i förväg blockerades hela perioden för exempelvis bokningar av slädhundsturer.
Testerna ställdes dock in, men ska genomföras senare vilket innebär att konflikten legat och pyrt. Parterna kom senare överens om att samråd skulle hållas för att lösa knuten.
Efter mötet har dock allt gått i baklås.
– Vi ville prata om när de ska stänga av, hur många dagar det handlar om per år och hur deras framtidsvision såg ut. De ville prata detaljer om hur vi ska göra när de ska flyga och bomba. Telefonförbindelser. Skyddsrum. Vi kan inte börja i den änden, säger Holmgren.
– Vi har vårt tillstånd och vi vet förutsättningarna. Därför ville vi diskutera smarta lösningar. Hur man minimerar påverkan på området. Men som sagt, det var de inte intresserade av, säger Hakkarainen.
Vidselbasen har nu fått tillstånd för vapentester i två perioder i oktober.
– Den tiden är betydligt bättre än vårvintern men kanske inte optimal. Jag har en känsla av att november och halva december passar bäst. Senare delen av maj kan också vara en bra tid, men det är frågetecken för hur djurlivet klarar sig då, säger Matti Holmgren.
– Vi kommer aldrig att kunna säga att vi ska hålla oss till november och maj. Vi försöker alltid lägga proverna så att det påverkar allmänheten så lite som möjligt men teknikutvecklingen går året runt, säger Mats Hakkarainen.