De fyra personerna misstänks för mineralskövling i anslutning till berget Raktenvare, norr om Seitevare kraftverk cirka nio mil väster om Jokkmokk.
Bergborr
- De togs inte på bar gärning medan de höll på att bryta mineraler men i området där det brutits, säger Karl-Erik Brösth, vid Jokkmokkspolisen.Hammare, spett, hackor och en bergborrmaskin, samt en större mängd mineraler som de fyra personerna var i färd med att bära fram beslagtogs.
- Det är svårt att säga hur stora mängder det handlar om men just nu har vi mellan 80 och 100 kilo sten i beslag. Vi vet ännu inte om det finns mer någon annanstans. Husrannsakningar är på gång på flera olika adresser, säger Brösth.
Det är väldigt sällsynta och för området exklusiva mineraler som beslagtagits av de fyra misstänkta - olika manganförande mineraler och bergarter, huvudsakligen piedmontit men även kristallmineraler.
Miljoner
- De är sånt som bara finns i Jokkmokk och experter som tittat på stenarna uppskattar värdet till 130 000 kronor i råmaterial. I förädlat tillstånd stiger värdet till flera miljoner, säger Brösth.De fyra personerna misstänks för brott mot miljöbalken men har försatts på fri fot medan utredningen fortgår.
- De har brutit mot bestämmelserna för naturreservat, plocka sten får man ju annars göra. Enligt åklagaren rör det sig i det här fallet om ett brott där straffet ligger på dagsböter, säger Brösth.
Erkänner de misstänkta
personerna brott?
- Jag vill inte gå in på några detaljer om hur de ställer sig till det här i nuläget. De misstänkta kommer att förhöras vidare.
Åtminstone en av de fyra misstänkta är känd som oseriös handlare inom mineralbranschen.
Enligt en källa med insyn i fallet har personen i fråga verkat i Jokkmokksområdet tidigare och eftersökts misstänkt för liknande brott i bland annat Norge och Grekland.
"Skövling"
- Det handlar om skövling av områden med unika mineraler som betingar höga värden. Att man bär med sig tung borrutrustning till svårtillgängliga områden och borrar sönder stenhällar i naturreservat indikerar på att det är en stor "business" som det ligger mycket pengar i, säger källan som vill vara anonym.- Själva företeelsen och tillvägagångssättet är helt förkastligt och rent hänsynslöst. Skadorna som blir i naturen återställs inte på flera livstider. Sverige är flata i avseendet straff för miljöbrott.
Inte första gången
Vid ett tillfälle för två år sedan, samt så sent som i fjol fick länstyrelsen in anmälningar om att mineralborrning pågick i Raktenvareområdet. Naturbevakare Jan Stuge var på plats båda gångerna.- Jag kunde konstatera att åverkan var gjord med släggor eller borrar men ingen människa fanns kvar på platsen när jag kom dit. Därför resulterade det ju inte i någon anmälan, säger han.
Ultevis fjällurskog klassi-ficeras av länsstyrelsen som naturreservat, vilket innebär att länsstyrelsen sätter föreskrifterna för vad som är och inte är tillåtet inom reservatets gränser.
I föreskrifterna står att läsa att det inom området är förbjudet att göra åverkan på mark eller växtlighet samt förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd borra, gräva, spränga eller schakta i samband med mineralprospektering.
Målet med ett urskogs-reservat är att bevara sko-gens ekosystem i orört och ostört tillstånd, samt låta de naturliga processer som formar urskogsmiljön löpa fritt. Till ekosystemet räknas mark, växter, vatten och djur.
Källa: Länsstyrelsens
hemsida: www.bd.lst.se