Miljöbalken
Tillståndsansökningar prövas enligt miljöbalken och Strålskyddsinstitutet, SSI, tittar på strålningsskydd och strålningskonsekvenser.- Enligt SSIs föreskrifter får allmänheten inte utsättas för mer än en millisievert strålning per individ och år och det gäller all verksamhet med joniserande strålning, inte bara uranbrytning. En jämförelse är att genomsnittssvensken sammanlagt utsätts för 2,4 millisievert per år från röntgen, radon, bakgrundsstrålning med mera, säger SSIs pressansvarige, Mattias Sköld.
Radium
Under all gruvverksamhet används vatten och när det gäller spridningsaspekter under pågående uranbrytning framhåller Sköld att det är viktigt att processvattnet renas från uran och radium.- Radium är sönderfallsprodukten av uran och egentligen den mest komplicerade ur strålningssynpunkt, eftersom den har högre radioaktivitet än uran.
Efter uranbrytning är det finkrossat berg i form av avfallssand som kvarstår och som ska tas om hand på plats.
Täcks med lera
- Det gäller ju då att man ser till att binda det här materialet och framför allt radiumet, genom att täcka över med lera så det inte rinner in vatten och sprids, säger Mattias Sköld.Vid uranprospektering handlar det om betydligt mindre mängder bergsmaterial som tas upp och med det blir också riskerna mindre.