SSI har full koll på uran-letarna

JOKKMOKK. Strålskyddsinstitutet tillåter inte prospektering eller brytning av uran om det innebär fara för människor, djur eller miljöer.- Oron är ofta kopplad till att brytning ska ge stora ingrepp i naturen, eftersom man måste ta upp stora mängder uran för att få användning av det, säger Mattias Sköld.

Jokkmokk2007-09-12 00:00
Som NSD berättade i lördags har det australiensiska bolaget EVE ventures limited fått undersökningstillstånd för uran i ett närmare 50 000 hektar stort område i Jokkmokk.

Miljöbalken

Tillståndsansökningar prövas enligt miljöbalken och Strålskyddsinstitutet, SSI, tittar på strålningsskydd och strålningskonsekvenser.

-  Enligt SSIs föreskrifter får allmänheten inte utsättas för mer än en millisievert strålning per individ och år och det gäller all verksamhet med joniserande strålning, inte bara uranbrytning. En jämförelse är att genomsnittssvensken sammanlagt utsätts för 2,4 millisievert per år från röntgen, radon, bakgrundsstrålning med mera, säger SSIs pressansvarige, Mattias Sköld.

Radium

Under all gruvverksamhet används vatten och när det gäller spridningsaspekter under pågående uranbrytning framhåller Sköld att det är viktigt att processvattnet renas från uran och radium.

- Radium är sönderfallsprodukten av uran och egentligen den mest komplicerade ur strålningssynpunkt, eftersom den har högre radioaktivitet än uran.

Efter uranbrytning är det finkrossat berg i form av avfallssand som kvarstår och som ska tas om hand på plats.

Täcks med lera

- Det gäller ju då att man ser till att binda det här materialet och framför allt radiumet, genom att täcka över med lera så det inte rinner in vatten och sprids, säger Mattias Sköld.

Vid uranprospektering handlar det om betydligt mindre mängder bergsmaterial som tas upp och med det blir också riskerna mindre.

tillsyn

- Det ger inte några stora konsekvenser ur strålskyddssynpunkt och kräver inte samma omfattning på säkerhets- och skyddsarbetet eller samma typ av utredning som vid brytning. Det är länsstyrelsen som ställer krav på hur borrkakset - det som kommer upp till markytan - ska tas om hand, medan SSI gör tillsyn och ger vägledning, säger Sköld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om