Norr Media har tagit del av hela beslutet från SGU gällande ansökan om brytningstillstånd i kalkbrottet Norvijaur utanför Jokkmokk. Ansökan till Sveriges geologiska undersökning, SGU, inkom in den 3 juni 2015 och omfattade att uttag på 200 000 ton per år under en tidsperiod på 15 år.
SGU remitterade ansökan till Länsstyrelsen, Statens fastighetsverk och Tuorpon sameby i första skedet. Länsstyrelsen avslog, Fastighetsverket hade inget att erinra eftersom det redan fanns en öppnad täckt och Tuorpon sameby var positivt inställda med förbehåll om transportlösningar och återställande åtgärder.
"Eftersom SGU är Länsstyrelsen vid denna tidpunkt inte var eniga om upplåtelsen borde ske hänsköts frågan till regeringen i enlighet med 4 paragrafen i rennäringsförordningen", skriver SGU i beslutsdokumentet.
Den 1 december 2016 beslutade regeringen att överlämna ärendet till SGU för fortsatt handläggning. Som skäl uppgavs att det framkommit att täktverksamheten påverkan på Jåhkågaskatjiellde samebys möjligheter att bedriva rennäring i området intye hade beaktats. Regeringen ansåg att det måste göras en ny bedömning av bolagets ansökan. Den prövningen skulle göras med SGU som första instans.
Det är detta omtag som Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson menar vara styrning av politiken, vilket han framfört i en tidigare artikel.
SGU återupptog handläggningen under hösten 2020 och fick in kompletterande handlingar från bolaget där det maximala uttaget angavs till 3 miljoner ton och ytan på verksamhetsområdet skulle bli 10, 7 hektar. Bolaget menade även att eftersom fyndigheten i Norvijaur klassats som riksintresse, samtidigt som rennäringen i området även klassats som riksintresse, så skulle en avvägning ske vilket, som de ser på frågan, skulle prioritera behovet av materialförsörjning.
Tuorpon valde den här gången att avstyrka upplåtelsen precis som Jåhkågaska tjiellde. Störningarna i renskötseln skulle bli för stora. Bland annat går en flyttled genom området, det blir miljöstörningar som buller, damm och det finns inte heller några alternativa marker att använda.
Slutsatsen från SGU som grundar beslutet som kom den 2 juli 2021 är i sammanfattning som det skrivs av verksjurist Gunilla Nordlén: "Verksamheten kommer att innebära en avsevärd olägenhet för renskötseln. Ansökan ska därmed avslås."