Vargens DNA blir dess öde

Vargen som dödat minst fem renar i Baste sameby har nu vandrat söderut. Nu hotar den renar i Sirges samebys renskötselområde.Bägge samebyarna har ansökt om skyddsjakt på vargen.DNA-analys avgör vargens öde.

Foto:

JOKKMOKK2010-11-27 14:30

Det är Naturvårdverket som tar ställning till ansökningarna om skyddsjakt på varg. Enligt Magnus Kristoffersson, handläggare Naturvårdsverket, bedöms det vara en och samma varg i båda ansökningarna.
På väg söderut
Vargen är på väg söderut och det ökar dess chanser att överleva, tror han.
- För en varg i renskötselområden är det viktigt att den rör sig. Om det är fler som delar på bördan är det lättare att leva med de skador vargen ställer till med.
I Baste sameby sade Lars-Ola Jannok, att vargen troligen dödat och skadat fler än fem renar.
I Sirges sameby har vargen dödat en ren. Där har renskötarna samlat hjordarna för att de inte ska skingras. Vargens närvaro har förändrat renarnas beteende och de har spridits över ett större område. Därför har man nu beslutat flytta dem till vinterbetesmarken.
Nu befarar samebyn att vargen ska angripa renarna där.
- Våra erfarenheter är att en varg i samlade vinterhjordar ställer till så stora problem att det är oacceptabelt, säger Magnus Kristoffersson.
Invandrare
Innan beslut om vargens framtid fattas väntar Naturvårdsverket på DNA-analys som ska avgöra om vargen är invandrad från Finland.
- Vi har ett stort behov av nya gener i vargstammen i södra Sverige och så länge den också rör sig söderut finns det hopp. Om en skandinavisk varg ställer till det för renskötseln är toleransnivån relativt låg.
En varg från Finland är genetisk värdefull och då är toleransen högre, säger Kristoffersson.
I början av året godkände Naturvårdsverket en ansökan om skyddsjakt på en varg från Gällivare skogssameby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om