Vattenfall höjer sjö i Jokkmokk – förbättrar miljö och fiske

Under slutet av 1960-talet sänkte Vattenfall nivån i sjön Kadnejaure, fem mil nordväst om Jokkmokk.
Nu vill kraftbolaget restaurera sjön för att den ska kunna återgå till naturliga förhållanden, något som förväntas få positiva effekter för bland annat fåglar och fiskar.

Kadnejaure sänktes med flera meter i syfte att höja magasineringen i Skalka. Nu ska åtgärder göras för att återställa nivån.

Kadnejaure sänktes med flera meter i syfte att höja magasineringen i Skalka. Nu ska åtgärder göras för att återställa nivån.

Foto: Vattenfall

Jokkmokk2025-03-14 19:00

Vattenfall har redan lämnat in en ansökan till mark- och miljödomstolen.

– Vi hoppas på att få tillstånd för att genomföra detta, som en del av vårt program för att öka den biologiska mångfalden. Långsiktigt innebär detta en återgång till ett mer naturligt tillstånd i vattensystemet, vilket är mycket positivt, säger Henrik Viklands, ansvarig för Vattenfall vattenkrafts program för biologisk mångfald.

undefined
"Långsiktigt innebär detta en återgång till ett mer naturligt tillstånd i vattensystemet, säger Henrik Viklands.

NSD har tidigare skrivit om miljöprojekt som Vattenfall driver, kopplat till Luleälven. Det har bland annat handlat om att restaurera bäckar, som blivit mer tillgängliga för fiskvandring.

Sjön Kadnejaure, som även benämnts Katnihaure och Katnijaure i vår rapportering, är belägen väster om Granudden och har förbindelse med Skalka, ett av magasinen i Lilla Lule älv.

Kadnejaure sänktes i syfte att öka magasineringen i Skalka. Det gjordes genom att delar av sjöns naturliga utlopp Maivesbäcken byggdes om till en 1,2 kilometer lång kanal. Kanalen är 15 meter bred och upp till 2,7 meter djup.

undefined
Kartan är från en tidigare artikel med miljöprojekt kopplade till Vattenfall. Här ses sjön Kadnejaure, som på kartan är benämnd Katnihaure.

Nu planerar Vattenfall att lägga igen kanalen i dess övre del, och leda Maivesbäcken tillbaka till sin naturliga fåra, vilket förväntas få effekten att vattennivån i sjön höjs.

En högre nivå gör att de vandringshinder som uppstått mellan sjön och de tillrinnande bäckarna Abborrtjärnsbäcken och Jullebäcken försvinner, vilket kommer gynna strand- och våtmarksmiljöer runt sjön, samt även förbättra fisket.

I Kadnejaure fanns tidigare en stark stam av storvuxen öring. Åtgärderna ger förutsättningar för att öringstammen kan återskapas och att sikbeståndet i sjön ska förbättras, uppger Vattenfall.

undefined
Dan Ojanlatva, tidigare fiskerikonsulent i Jokkmokk, är mycket positiv till projektet.

– Det här är ett jättebra projekt som kan ge stora miljövinster. Det finns fortfarande kvar delar av öringstammen och det finns en god möjlighet att skapa ett funktionellt system ända till Lilla Lule älv, säger Dan Ojanlatva, tidigare fiskerikonsulent i Jokkmokk, numera koordinator för vattenrestaureringar vid länsstyrelsen.

Mer om återställningsprojektet: 

  • Bron över kanalen flyttas till det nya sjöutloppet.
  • Totalt omfattas cirka 2 km vattendrag och cirka 4,5 kvadratkilometer sjöyta av de planerade åtgärderna.
  • I Maivesbäckens nedre del återställs ett cirka 30 hektar stort deltaområde.

Om allt går enligt plan påbörjas de första åtgärderna under 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!