Viktigt miljömål - Jokkmokksborna komposterar
Nu kommer de bruna tunnorna till alla hushåll i Jokkmokk. Målet är att 35 procent av matavfallet ska återvinnas genom biologisk behandling.- Jokkmokksborna är helt suveräna på att sopsortera, så det blir inget bekymmer, säger kommunalrådet Anna Hövenmark.
Kommunalrådet Anna Hövenmark i Jokkmokk är glad över att kommunen nu börjar med hushållskompostering av avfall.FOTO: Marie Ridderström
Foto: Marie Ridderström
i Jokkmokks centralort sina bruna tunnor för kompostering av matavfall. I början av denna vecka har hushållen i Vuollerim fått sina komposttunnor och den
1 december blir första tömningen av bruna tunnan, som sedan töms var 14:e dag.
Kommunalrådet Anna Hövenmark (V) är mycket nöjd med att kommunen nått ett viktigt miljömål.
Fast i ett avtal
-Äntligen. Vi har hållit på länge och jag tycker det är jättebra. Vi har velat göra det här redan från början men har suttit fast i ett avtal om sophämtning och när man gör en ny upphandling måste entreprenören ha en möjlighet att utföra uppdraget, säger hon.
Hon tror att Jokkmokksborna kommer att se positivt på komposteringen. I de bruna tunnorna lägger man rester av kött, fisk och ägg, skal från frukt och grönsaker, kaffesump och teblad med filter, hushållspapper, servetter, popcorn, snacks, nötter och choklad.
Transport till Boden
Jokkmokk har ingen egen anläggning för att ta hand matavfallet, det transporteras till Boden där det blir biogas.
- Mitt mål är att vi ska klara av att kompostera själva. Det tror jag man kommer att göra inom en hyfsad tid. I slutändan blir det en vinsthistoria. Alla förändringar kostar pengar men i slutändan blir det minskat avfall till Kiruna. Det brännbara transporterar vi till Kiruna, säger Anna Hövenmark.
Enligt kommunens avfallsplan ska minst 35 procent av matavfallet återvinnas genom biologisk behandling. Människors oro att komposten ska lukta illa om sommaren eller dra råttor till samhället, avfärdar Anna Hövenmark.
- En riktigt skött kompost luktar inte och tunnorna innehåller påshållare och kompostpåsar, säger hon.
Samma taxa
Gatuchef Lars-Gunnar Lundvall säger att införandet av hushållskompostering betingar en kostnad på 600 000-700 000 kronor.
- Man kan alltid ha åsikter om återanvändning och transporter, men det är ju möjligt att kombinera transporten med något annat. Vi slipper förbränningsskatten då vi skickar bort avfallet för förbränning. Förhoppningsvis, om alla är duktiga på att sortera sitt avfall på ett bra sätt, så ska vi inte behöva höja taxan utan fortsätta med samma renhållningstaxa, säger Lars-Gunnar Lundvall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!