– Om jultomten är en rationell varelse så vore det naturligt att ha det globala högkvarteret i Jokkmokk, säger kulturgeografen Ola Hall till Sydsvenskan.

Forskarna har kommit fram till att det mest strategiska läget för tomteverkstaden är Jokkmokk eftersom Jokkmokk är jordens befolkningsmässiga mittpunkt. Detta genom beräkningar med hjälp av satellitbilder från Nasa, som visar hur starkt nattljuset är. Ljusintensiteten stämmer bra med var folk bor.

De områden som har störst befolkning är södra delarna av Asien, Nordamerika och Europa. Därför hamnar mittpunkten ganska nära Nordpolen, enligt forskarna.

Eftersom befolkningen växer snabbast i Asien förskjuts dock mittpunkten. 1992 låg den på den norska ön Jan Mayen. Om några år kan det vara Rovaniemi, som i dag faktiskt gör gällande att tomten har sitt huvudkontor just där.

– Det är inte helt omöjligt. Sedan gissar jag att tomten under några år borde bo ute i Bottenviken. Men det här visar att de som gissar att tomten bor på Nordpolen eller i Rovaniemi inte har alldeles fel, säger Ola Hall till Sydsvenskan.