Det är bolagets tekniske direktör Jan-Ola Larsson, bördig från Kiruna, som ser ut att få ta över rollen som verkställande direktör för Jokkmokk iron mines. Det efter att Fred Boman plötsligt kastade in handduken på tisdagen.

– Vi håller på att sortera fram personer, vi diskuterar frågan i styrelsen just nu. Vi får se när det slutligen bestäms, säger Jan-Ola Larsson när NSD når honom på onsdagsförmiddagen.

Jan-Ola Larsson är den som har visat Beowulf mining fyndigheten i Kallak från allra första början. NSD har tidigare berättat han är doktorand i geologi, har jobbat åt LKAB:s prospekteringsbolag, varit enhetschef vid SGU och arbetat åt privata bolag i Kanada och Brasilien tidigare. Trots att han har varit med hela Kallakresan är han lite av en doldis, han har lyckats hålla sig undan rampljuset trots alla turer.

Han skulle själv kunna tänka sig att bli vd.

– Jag är taggad, det är jag. Jag är taggad för att driva hela det här projektet framåt, säger Jan-Ola Larsson.

Beskedet att Fred Boman väljer att kliva av var oväntat, enligt Larsson.

– Det kom plötsligt och var inte planerat. Det var på hans eget initiativ och då får vi finna oss i det.

Det spekuleras i att ni har sparkat honom?

– Man får säga hur man vill, men det kom plötsligt för oss.

Vad har Fred Boman betytt för projektet?

– Han är en gruvkille med stor erfarenhet när det gäller att bygga upp en gruva, i det inledande skedet. På det sättet var han en kapacitet som behövdes när vi startade upp alltihopa. Sedan, karaktären Fred Boman. Han har en speciell jargong som kan upplevas som störande på vissa håll.

NSD når Clive Sinclair-Poulton, styrelseordförande i Beowulf mining, vid lunchtid på onsdagen, som är på plats i Jokkmokk. Han bekräftar att det mest troligt blir Jan-Ola Larsson som får ta ett steg fram i bolaget tills vidare.

– Framöver ska vi göra en översyn av bolaget, säger han.

Finns det någon konflikt mellan bolaget och Fred Boman?

– Nej, det gör det inte.

Sinclair-Poulton säger att Bomans besked kom som en total överraskning. Boman meddelade bolaget under tisdagsförmiddagen, medan Beowulfs styrelse var på besök i Luleå.

– Han angav personliga skäl och jag frågade inte desto mer om det. Jag blev överraskad. Vi har inte diskuterat att han ska sluta, säger Clive Sinclair-Poulton.

Under onsdagen träffar styrelsen för Beowulf mining bland annat Jokkmokks kommun. Det blir även besök ute i Kallak för de nya styrelsemedlemmarna.