Skabramosten har i många år tillverkats av holländaren Hanz de Ward och fick namn efter byn där han bor och där mejeriet för osttillverkningen ligger. Sensommaren 2014 tog Polcirkeln gårdsprodukter ekonomisk förening över produktionen. Agnes ­Otterbech är mejeriansvarig och fick lära sig grunderna i osttillverkningen av Hanz de Ward, som blivit hennes mentor.

– Han bor kvar här i närheten, så det känns bra att ha honom som lite stöd.

I mejeriet tillverkas även färskost med olika smaksättningar, yoghurt och kaffeost.

Under marknaden säljer de sina produkter på matmarknaden i Kaitumgården och till restaurangerna, som använder den i sina marknadsmenyer.

– Vi driver även Aja Bar och servering under marknaden med bland annat paj med skabramost, Vuollerimrulle med souvas, mandelpotatis och skabramost och en matig sallad med marinerad färskost på menyn. På fredag kväll är vi gästkock i köket på Hotell Vuollerim där vi gör en trerättersmiddag.

Osten är populär, och de nya ägarna planerar att öka produktionen inom kort.

– I snitt förädlar vi 25 procent av mjölken. Målet är att komma upp i 75 procent. Till att börja med behöver vi ett större ostkar och fler ostformar så att vi kan använda både kvälls- och morgonmjölken i produktionen.

– Hanz de Ward hade korna här i Skabram när han började, men den ladugården rymmer bara 10 kor. När han bestämde sig för att utvidga till 34 kor flyttade han dem till en större gård i Vuollerim som precis avslutat driften.

Längre fram finns också planer på att göra mejeriet mer turistvänligt, kanske med en kafeteria där man kan äta ost, fika och handla, samtidigt som man tittar på hur osten tillverkas.

Skabramosten tillverkas efter ett gammalt holländskt recept och görs av opastöriserad mjölk.

– Det är ju ett hantverk, så osten kan variera i både utseende och smak. Att ­tillverka den är en liten konst. Man måste vara försiktig och noggrann, säger hon.