Verksamheten har pågått i drygt nio år. När lokalen invigdes på Storgatan i Jokkmokk var det klackarna i taket. Det firades med vårbuffé, till vilken alla Vattenfalls medarbetare i Jokkmokksområdet var inbjudna, och därtill byggjobbarna som förverkligat kontorslandskapet, flyttkarlarna som ställt in möblerna och datafolket som installerat datorerna.

38 medarbetarna inom Vattenfall accounting hade redan hunnit arbeta in sig i sina nya fräscha lokaler på Storgatan men invigningen blev officiellt den här majdagen 2007.

Vattenfall accounting i Jokkmokk sköter om leverantörsfakturorna för hela Vattenfall och har 40-talet bolag knutna till sig.

Artikelbild

| IRRITERAD. Kommunpolitikern Roland Boman är rejält irriterad över hus Vattenfall hanterar Jokkmokk.

Idag arbetar cirka 40 personer på avdelningen. Nu vill energijätten flytta verksamheten och jobben är då på väg att försvinna från Jokkmokk.

– Så är det. Jag vet att det pågår förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket om att avveckla verksamheten. Jag har fått klara besked av Christer Ljunggren på Vattenfall, säger Roland Boman som sitter i fullmäktige och i kommunstyrelsens arbetsutskott för partiet Framtiden i Jokkmokks kommun.

– Jag frågade Christer Ljunggren på ett fullmäktigemöte när verksamheten skulle centralisera. Han svarade då att man inte kommer att hinna med detta i år, säger Roland Boman som tog det som ett klart besked att verksamheten kommer att upphöra inom en snar framtid.

Han säger att det i dag arbetar 20 stycken personer samt lika många i olika bemanningsföretag på Vattenfall Accounting.

Artikelbild

| ENERGIJÄTTEN. Jobben kommer att försvinna frpn Jokkmokk. Ryktet säger att arbetstilllfällena kommer att flyttas till Polen.

– Det här beskedet är en rejäl käftsmäll på oss som bor i Jokkmokk, säger Boman som är mycket besviken på Vattenfall.

– Utan Jokkmokk hade inte Vattenfall funnits. Koncernen skiter i oss här uppe.

Var verksamheten kommer att hamna vet inte kommunpolitikerna i Jokkmokk.

– Inte här i Jokkmokk i alla fall. Det spekuleras om att det hamnar i Polen, säger Roland Boman.

Det här är ett tungt besked för befolkningen i Jokkmokks kommun.

– Först försvinner det 25 jobb från Vuollerim och nu det här, säger han och suckar.

Det var i mitten på juni i år som medicinteknikföretaget Hill-rom meddelar att man avser att flytta verksamheten i Vuollerim till Luleå. Beslutet drabbar 25 personer.

Hill-rom räknar med att förändringen ska ske under 2017. NSD har har vid upprepade tillfället sökt ansvariga på Vattenfall för en kommentar.