Miljöpartiet i Jokkmokks ena språkrör och gruppledare, Mikael Stenman, hoppar av sitt uppdrag.

Mikael Stenman har varit politiskt aktiv sedan 2003. De senaste åren har han haft en bärande roll som språkrör och gruppledare för partiet i Jokkmokk. Men nu hoppar han av. Ett skäl är att lokalpolitiken har satt sina spår.

– Det är ganska tufft att sitta i opposition i så många år som vi har varit i Jokkmokk. Det är kämpigt. Man kan ha bra idéer men man får inte igenom sin politik, säger han till NSD.

Den stora droppen för Mikael Stenman blev de senaste dagarnas turbulens inom partiet på riksplanet. Han har sedan några år tillbaka tyckt att Miljöpartiet har hamnat fel.

– Jag blev miljöpartist för miljö, klimat- och djurrättsfrågor. Det har hamnat i skymundan. Jag tycker att vi har tappat vår själ. Vi driver inte miljö- och klimatpolitiken.

Han tycker till viss del att Miljöpartiet har velat regera till varje pris sedan de hamnade i regeringen. Där har de gett vika på för många viktiga frågor. Exempelvis Vattenfalls brunkolsverksamhet, menar han.

– Man skulle ha stått på sig. Det vart lite regera till vilket pris som helst. Det har inte varit värt det. Visst har vi fått igenom vissa bra grejer. Men i det stora hela har vi tappat bort oss. Den enda vinsten vi har är Ojnareskogen. Men i Kallakfrågan är jag jätteorolig. Den ligger på regeringens bord nu.

Igår avgick partistyrelsekandidaten Yasri Khan efter en massiv kritik mot att han av religiösa skäl inte skakar hand med kvinnor. Stenman är kritisk till att han valdes som kandidat av partistyrelsen.

– Vi är ju ett feministiskt parti och det känns som att det var droppen med den kvinnosynen han har offentligt i TV. Han har väl haft den hela tiden, och det har man inte tänkt på när han nominerades, säger Stenman.

Gårdagens nyhet om att en presskontakt inom partiet ska ha försökt påverka SVT:s Aktuellt reagerar han starkt på.

– Man mörkar saker och man ljuger om saker. Man försökte till och med påverka SVT. Det är absolut inte Miljöpartiet. Vi har alltid haft högt i tak och varit öppna.

Förra veckan avgick också bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Allt sammantaget gör att han hoppar av.

– Det har pågått under en längre tid. Sak efter sak, efter sak har gjort att man till slut känner – nej tack, det går inte längre. Det är ganska jobbigt att vara i Miljöpartiet nu. Man kan tycka det är fegt att hoppa av när det blåser. Men för mig så driver inte partiet de frågor som ligger i min linje. Man har tappat själen.

Partiet gjorde sitt bästa val i Jokkmokk i det senaste valet.

– Men jag har som tappat gnistan nu.

Stenman säger också upp sitt medlemskap i partiet. Han kommer att delta i ett sista politiskt möte i barn- och ungdomsnämnden innan han lämnar politiken. Han efterträds av Henrik Blind.

– Det är inga sprickor inom partiet i Jokkmokk. Vi har jobbat väldigt bra ihop, säger Stenman.

Henrik Blind ser fram emot uppdraget.

– Jokkmokk är ju Sveriges tredje största miljöparti-kommun. Det är ett stort ansvar att ta vid efter Mikael Stenman. Det är under hans tid som ordförande som vi har fått de här fantastiska valresultaten. Det känns ju roligt att verka i en kommun där så många sympatiserar med den politik som vi driver, säger Henrik Blind.

Stenman vet inte hur han kommer att göra i framtiden. Ideologiskt är han fortfarande grön, säger han.

– Det är fruktansvärt sorgligt. Jag är absolut grön i mitt hjärta. Men just nu känns det rätt att känna av.

Till vardags arbetar han som ambulanssjukvårdare. Tiden som frigörs kommer han att lägga på familjen.

– Jag ska landa i mina beslut och andas ut. Sen får vi se vad framtiden utvisar.

Förtydligande: Nyligen meddelade också Hanna Sofie Utsi att hon inte fortsätter som det andra språkröret i Jokkmokk, i samband med ett ordinarie årsmöte, enligt Henrik Blind. Hon fortsätter dock som politiker i Jokkmokks kommunfullmäktige där hon har ett uppdrag. Hon har alltså inte lämnat politiken.