Det råder ingen tvekan om att Vattenfall har planerar att stänga sin avdelning Vattenfall accounting. Det betyder att 40 personer mister sina anställningar.

Jokkmokks kommunalråd, socialdemokraten Robert Bernhardsson, är mäkta irriterad och han säger att ryktena om en centralisering stämmer.

– Jag har själv haft en hel del kontakter med Vattenfalls VD och koncernchef Magnus Hall. Senast i början av juni i år, säger kommunalrådet.

Artikelbild

| Foto: Pontus Lundahl/TT

– Han säger till mig att beslutet inte är taget än men att det kommer ett besked under första kvartalet 2017. Samtidigt säger han att Vattenfall måste bli mer kostnadseffektiv och jag märker ju att de redan har bestämt sig, säger Robert Bernhardsson.

Det går inte att ta miste på kommunalrådets besvikelse, både vad gäller Vattenfall med också på Regeringen.

Kommunalrådet menar att Vattenfall har tappat markkontakten med verkligheten.

– Vattenfall har tappat markkänslan och jag får också känslan av att min egen regering inte är intresserad att göra något år saken.

Han tycker att det känns märkligt att näringsministern Mikael Damberg inte lever upp till regeringens nya politik vad gäller "Den svenska modellen".

Vid Robert Bernhardssons senaste möte med Vattenfalls Magnus Hall presenterade kommunalrådet ett förslag om att tillsätta en arbetsgrupp för att gå in på djupen med att utreda vinsterna med att centralisera Vattenfall accouting. Men kommunalrådet fick kalla handen av koncernchefen.

– Han sade att Vattenfall inte har resurser att delta i en sådan grupp.

Vattenfall accounting finns i dag på två platser, i Jokkmokk och i Tyskland. Avdelningen i Jokkmokk handhar drygt 400 000 fakturor om året. Jokkmokksavdelningen har fått idel beröm för sitt arbete och personalen i Jokkmokk har till viss del byggt upp verksamheten i Tyskland.

– Ändå har koncernledningen inom Vattenfall bestämt sig för att lägga jobben i något låglöneland, tillägger Robert Bernhardsson.

Vattenfall har mycket av sin kärnverksamhet i Jokkmokk. I tisdagens NSD säger oppositionspolitikern i Jokkmokk Robert Boman att Vattenfall har ett ansvar gentemot Jokkmokk och Norrbotten. Kommunalrådet håller med.

– Jag är mycket upprörd över det här, säger han.

40 arbetstillfällen i Jokkmokk kanske inte låter så mycket men omsatt i Luleåsiffror handlar det om 600 jobb.